Kinezi se šire u Smederevu, biće i novi industrijski park

Izvor: B92, 20.Sep.2018, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi se šire u Smederevu, biće i novi industrijski park

Tjenđin -- Tokom posete srpske državne delegacije Kini potpisana su i dva dokumenta koji se odnose na Železaru Smederevo i izgradnju industrijskog parka u Smederevu.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović potpisao je u sredu u Tjenđinu sa predstavnikom kineske pokrajine Hebej Memorandum o razumevanju, koji se odnosi na Železaru, a Protokol o razumevanju koji se odnosi na izgradnju Kinesko-srpskog industrijskog parka, potpisao je sa kineskom kompanijom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hbis.

Prema njegovim rečima, očekuje se da kineski Hbis do kraja meseca uputi Vladi Srbije master plan o industrijskom parku, kada će se preciznije znati koliko će industrija u parku poslovati i "kog gabarita" će biti.

"Verujem da će Kinesko-srpski industrijski park u Smederevu, kad taj projekat bude realizovan, imati kapacitet da uposli oko 20.000 ljudi. To je od velikog značaja, ne samo za Smederevo, veće će to biti veoma značajno za čitav okrug, ali i za bužet Republike Srbije", rekao je Stevanović, koji je u poseti Kini kao član delegacije Srbije, predvođene predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Državni sekretar je istakao da su u potpisanim dokumentima već definisani rokovi i dinamika realizacije projekta.

Prva faza će, kako se očekuje, biti završena u naredne dve godine, a druga 2021. i 2022. godine.

"U Industrijskom parku će, na površini od oko 400 hektara, biti locirana proizvodnja sofisticirane opreme u mašinskoj i elektro industriji, zatim proizvodnja građevinskog materijala, industrija zelene energije, komponente za automobile koji se pokreću na nova pogonska goriva. Imaćemo sve što je u duhu inovacija, novih tehnologija i što stvara novu i veću vrednost", rekao je Stevanović.

On je dodao da će svakako biti zastupljeni i radno intenzivni projekti, a paralelno sa njima razvijaće se i kapitalno intenzivni, što je, kako je rekao, veoma značajno za ekonomski rast Srbije.

Stevanović je rekao da je dat poseban značaj potpisanim dokumentima, i tako što su dvojica predsednika, Vučić i Si Đinping, u direktnom razgovoru pomenuli ta ulaganja.

"Poseta je, i sam predsednik je rekao, možda najbolja i najinteresantnija najznačajnija za Srbiju do sada. Ja sam u lično ime i u ime Ministarstva privrede, jako zadovoljan posetom Kini i verujem u dobre rezultate koji će uslediti", zaključio je Stevanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.