Kinezi kod premijera Hrvatske: Prvo da obiđemo, pa tek onda da razgovaramo o kupovini

Izvor: B92, 29.Apr.2019, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi kod premijera Hrvatske: "Prvo da obiđemo, pa tek onda da razgovaramo o kupovini"

Zagreb -- Delegacija kineske korporacije brodograđevinske industrije razgovarala je sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem oko brodogradilištia Uljanik i "3. maj".

Nakon što ih obiđu razmotriće situaciju u njima i izneti svoje mišljenje, saopšteno je iz Banskih dvora.

Predsednik uprave CSIC-a Hu Venming rekao je da im je premijer vrlo ozbiljno i detaljno predstavio celu situaciju, izveštava portal Index.

"Obići ćemo brodogradilišta i ozbiljno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ih razmotriti", izjavio je Hu novinarima nakon sastanka.

Dodao je da su videli da su ta dva brodogradilišta vrlo važna tema u hrvatskoj javnosti.

U timu CSIC-a, kako je istakao, nisu bili samo ljudi iz njihove kompanije koji su nadležni za planiranje, već su pozvali i advokate i investicione bankare.

"Nakon posete brodogradilištima sve ćemo u potpunosti i ozbiljno razmotriti i izneti svoje mišljenje", reako je Hu.

Ministar privrede, preduzetništva i trgovine Darko Horvat je razgovore s kineskom delegacijom ocenio kao vrlo konstruktivne, uz napomenu da danas nije bilo razgovora o detaljima.

"Nakon srede imaćemo priliku da razgovaramo o detaljima. Ovo sada još uvek nisu detalji", kratko je odgovorio Horvat na pitanja novinara o današnjim razgovorima.

Predsednik uprave Uljanika Emil Bulić novinarima je rekao da je današnji sastanak bilo upoznavanje s potencijalnim zainteresovanim ulagačima u Hrvatsku.

"Premijer je vrlo široko i iscrpno pojasnio celokupnu situaciju. Na neki način smo se danas upoznali", naveo je Bulić. Dodao je da su razgovori bili otvoreni i najavio da će oni biti konkretniji idućih dana.

Na pitanje šta je zanimalo kinesku delegaciju, Bulić je rekao da su se interesovali za poslovanje uopšte, za situaciju u Hrvatskoj i u brodogradnji.

Plenković je ranije ovog meseca najavio dolazak kineske delagacije u Hrvatsku i njihovu posetu brodogradilištima u Puli i Rijeci.

Predsednik Štrajkačkog odbora u pulskom Uljaniku i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac nezadovoljan je što sindikati još nisu službeno obavešteni o dolasku predstavnika najveće kineske brodograđevinske firme u radnu posetu Uljaniku i "3. maju", ocenivši da je očito da sindikati za vladu nisu ozbiljan partner u razgovorima s Kinezima.

"Zanimljivo je da se o predstavniku radnika, bilo da se radi o članu Radničkog veća ili predstavniku sindikata, nije razmišljalo. Nije se valjda smatralo potrebnim da i sindikati sudeluju u razgovorima. Želeo bih da se dogodi pozitivan pomak, da Kinezi donesu odluku o ulasku u dva brodogradilišta, ali razgovori i mogući dogovori bez sindikata bude novu sumnju u dobre namere organizatora dolaska kineske delegacije i uprave. Sindikati za njih očito nisu ozbiljan partner", kazao je za Cerovac za Hinu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.