Kinezi i Nijemci zainteresirani za Uljanik

Izvor: SEEbiz.eu, 17.Jan.2019, 09:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi i Nijemci zainteresirani za Uljanik

PULA - Predstavnici Bank of China u ime jednog kineskog brodogradilišta jučer su, kako je u Hrvatskom saboru objavio ministar gospodarstva Darko Horvat, ušli u Uljanik.

Već je bilo neslužbenih najava da bi interes za posrnulo pulsko brodogradilište moglo iskazati državno, jedno od dva najveća kineska, ali i najvećih svjetskih brodogradilišta CSIC China Shipbuilding Corporation. S predstavnicima CSIC-a krajem prošle godine o toj je mogućnosti u okviru svoga službenog >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << posjeta Pekingu razgovarao premijer Andrej Plenković.

Iako i kineska brodogradnja od izbijanja recesije prolazi kroz teško razdoblje i tehnološko restrukturiranje, a preživljava na državnim potporama, na zanimanje za kupnju propalog hrvatskog brodogradilišta gleda se prvenstveno s aspekta sve intenzivnijih nastojanja kineskih kompanija da se šire i preuzimaju nove tehnologije za proizvode u kojima još uvijek teško konkuriraju na globalnom tržištu, piše Poslovni dnevnik.

Osim Kineza, danas ili sutra, dakle u posljednja dva dana otvorenog data rooma Uljanika računa se i na dolazak predstavnika njemačke brodogradnje. Kako se neslužbeno čuje, Uljanik i 3. maj snima konzorcij nekoliko tvrtki, među kojima su dva brodogradilišta Elsfleter i Pella Sietas. Riječ je o manjim brodogradilištima s dugom tradicijom. Elsfleter je obiteljsko brodogradilište koje posluje duže od sto godina, s tim da posljednjih 20-ak godina više ne gradi nove brodove, nego se orijentirao na remont jedrenjaka i trgovačkih brodova, te posebice vojnih brodova za Njemačku mornaricu.

Drugo brodogradilište, Pella Sietas ima još dužu povijest, osnovano je kao JJ Sietas 1635. i do svjetske krize koja je potresla brodogradnju 2009. bilo je stabilna obiteljska tvrtka. Nakon dvije godine otvoren je stečajni proces u kojem je imovinu i poslovanje brodogradilišta preuzelo rusko brodogradilište Pella iz St. Petersburga.

Ova dva brodogradilišta u konzorcij za Uljanik kako se doznaje uključuju i partnere koji se bave proizvodnjom specijalne opreme za brodove. U pulskom brodogradilištu jučer su bili i predstavnici ukrajinske grupacije Smart Holding, a još prošli tjedan, odmah po otvaranju data rooma, dubinsko snimanje Uljanika počeli su obavljati i predstavnici talijanskog Fincantierija koji nastupa zajedno s Brodosplitom, te australska grupacija Scenic, koja u pulskom škveru sama dovršava započetu gradnju polarnog kruzera.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.