Kineski gigant odustao od Srbije? Novi ogranak se otvara u Belgiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Nov.2018, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski gigant odustao od Srbije? Novi ogranak se otvara u Belgiji

Kineski gigant e-trgovine odlučio je da će njegov centar biti u Liježu u Belgiji, gradu koji se nalazi na tromeđi, blizu granice sa Nemačkom i Luksemburgom, a blizu je i Brisela.

Inače, to je peti logistički centar te kompanije u svetu. U Evropi već imaju u Frankfurtu.

Zašto je baš odabran Lijež, zasada nema detalja, ali se spekuliše da su osnivač Alibabe Džek Ma i tamošnji kralj uspostavili dobru saradnju posle Davosa.

Liege, Belgium has been >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << chosen as Alibaba logistics unit, Cainiao’s European hub.

The first planes flew from Hangzhou to Liege in the run up to Singles Day on Nov. 11 pic.twitter.com/YoiuX4cGzz

— TicToc by Bloomberg (@tictoc) November 13, 2018

Dalje, pretpostavlja se da će biti još sličnih investicija u Evropi, a lobiranje država za ovaj posao je bilo toliko jako da je Holandija objavila na primer, da je propustila priliku zbog kasne diplomatske akcije.

Podsetimo, mesecima se spekulisalo gde će Alibaba da otvori centar, predstavnici Alibabe su bili u intenzivnom pohodu po zemljama regiona - od Hrvatske, preko Mađarske, Rumunije do Bugarske, tražeći strateškog partnera za izgradnju velikog distributivnog centra u ovom delu Evrope.

Da kineski gigant baš želi da u u Srbiji pronađe strateškog partnera za otvaranje logističkog centra, pisalo se prošle godine, kada su to najavili i predstavnici naših ministarstava.

Otvaranje takvog centra omogućilo bi, ne samo distribuciju proizvoda koje Kinezi proizvode, nego i robu koju proizvode srpske kompanije i koju bi mogle da plasiraju na druga tržišta, rečeno je tada.

Tu vest preneli su i svi regionalni mediji, a hrvatski su posetili da je Alibaba izrazila interesovanje da i u Zadru gradi distributivni centar za celu Evropu, i da je glavni konkurent Mađarska, koja je tada označena kao najveći lobista.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.