Kineska ekonomija pripremljenija u odnosu na ostatak sveta: Ključna reč je TRGOVINA, ali samo POSEBNA VRSTA

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Maj.2020, 14:05

Kineska ekonomija pripremljenija u odnosu na ostatak sveta: Ključna reč je TRGOVINA, ali samo POSEBNA VRSTA

Postoji region koji će proći najbolje na svetu

Dok je druga najveća svetska ekonomija, Kina, pretrpela svoje prvo smanjenje zbog pandemije, neki stručnjaci tvrde da se zemlja već duže vreme priprema za moguću krizu.

- Niko, uključujući Peking, nije mogao da predvidi dubinu i težinu ove pandemije, tačnije parametre prenosa po kojima se širi virus. To je zaista pandemija jednom u sto godina - rekao je Sorab Gupta, stariji saradnik Instituta za kinesko-američke >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << studije.

Prema njegovim rečima, Kina je bila bolje pripremljena, jer je "u mnogo zdravijem fiskalnom položaju u poređenju s većinom naprednih ekonomija i mnogih ekonomija u usponu."

Gupta je objasnio da je nivo duga centralne vlade u BDP-u prilično skroman, što znači da na vladinom bilansu ima dovoljno prostora za povećanje podrške politici.

Takođe, nivoi duga potrošača u odnosu na prihode su skromni, pa ni oni nisu preopterećeni i mogu da otvore svoje novčanike.

Endrju Leng, međunarodni i nezavisni kineski strateg, rekao je da je "Kina uvek usmerena na dugoročnu strategiju" i bolje je pripremljena za svaku krizu zahvaljujući svom državnom kapitalizmu.

- Država može usmeriti velika sredstva i da mobiliše preduzeća i ljude efikasnije od Zapada. Ista sposobnost demonstrirana je tokom azijske finansijske krize 1997-98. I svetske finansijske krize 2008-09 - rekao je Lung.

Prema Temuru Umarovu, stručnjaku za Kinu i centralnu Aziju, svaka zemlja se nalazi u različitoj ekonomskoj situaciji, pa se i njihov odgovor na pandemiju korona virusa takođe razlikuje.

- Iako su neke zemlje najavile brojne pakete ekonomskih stimulacija, Kina se fokusirala na oporavak domaće potrošnje, kao i na pomoć malim i srednjim preduzećima - rekao je on.

Svi analitičari saglasili su se da ni Kina, ni druge zemlje nisu mogle da predvide razmere trenutne krize.

- Postoji cunami negativnih stavova o Kini kao rezultat širenja korona virusa. Ali Kina je i dalje daleko druga najveća ekonomija, veća od ostalih zemalja BRIKS-a zajedno - rekao je Lung. On je napomenuo da mnogo više zemalja ima Kinu kao svog najvećeg trgovinskog partnera od SAD. Uprkos odvajanju od SAD-a, složenost modernih proizvodnih procesa praktično onemogućava razdvajanje svega, od Kine, u rasponu od materijala poput metala retke zemlje do komponenti i delova, čak i logistike jer je većina najvećih svetskih luka u Kini.

- Zemlja takođe brzo nadograđuje svoje vrhunske tehnologije, uključujući 5G i AI, rekao je strateg. Ne treba tražiti neke ciljane akcije kineske vlade u smislu da je pripremala ekonomiju zemlje za sledeću krizu, rekao je Sergej Lukonin sa Instituta za svetsku ekonomiju i međunarodne odnose. Ekonomista, specijalizovan za kineske studije, ukazao je na činjenicu da je kineska ekonomija postala stabilnija u poslednjoj deceniji.

- Oni sada razumeju kuda dalje - posebno tokom ove krize kada je sve povezano sa internetom i digitalnim uslugama. Prema Guptu, kineska ekonomija će se naći u koloni rasta kasnije ove godine i čak će godinu završiti, u celini, sa pozitivnim rastom.

- Neće biti oporavka u obliku slova V i sigurno rast neće biti nigde blizu cilja od šest procenata pre kovid-19. Biće više poput raspona od jedan do dva procenta - rekao je i dodao:

- Ali čak i po ovom niskom standardu, Kina će biti najbrže rastuća ekonomija među glavnim ekonomijama ove godine, a Istočna Azija, odnosno oblast Azija - Pacifik najbrže rastuća ekonomska regija sveta - dodao je.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.