Kina vuče očajnički potez, peti za godinu

Izvor: Akter, 29.Feb.2016, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina vuče očajnički potez, peti za godinu

Kineska centralna banka je peti put za godinu dana snizila stopu obavezne rezerve za banke, u okviru nastojanja da oživi usporeni rast domaće privrede

Narodna banka Kine je saopštila da je snizila stopu obavezne rezerve za 50 baznih poena, na 17 odsto za sve banke, i da će ova mera stupiti na snagu od sutra, 1. marta, prenosi agencija Rojters.

Poslednji put kada je preduzela sličan korak bilo je 23. oktobra, kada je stopu snizila za 25 baznih poena.

Centralna >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << banka Kine je od globalne finansijske krize 2008/2009. godine pokrenula agresivnu politiku monetarnog labavljenja kako bi se uhvatila u koštac sa usporavanjem rasta u drugoj najvećoj svetskoj privredi.

Kineska centralna banka je, takođe, spustila zvanični srednji kurs juana na četvoronedeljni minimum, izveštava agencija AFP i dodaje da do obaranja vrednosti kineske valute dolazi uprkos izjavama guvernera DŽua Sjačuana da nema osnova za dalju deprecijaciju.

Banka Kine je (PBoC) utvrdila kurs na 6,5452 juana za 1,0 dolar, što je 0,17 odsto niže nego u petak, prema podacima Kineskog sistema za trgovinu valutama. Ovo je najniži kurs kineske valute od 3. februara, pokazuju raniji podaci.

Slabljenje juana škodi tržišnom sentimentu, budući da je Shangajski kompozitni indeks jutros pao čak 4,44 procenta.

Privredni rast Kine je prošle godine usporio na 6,9 odsto, što je najsporiji tempo rasta za poslednjih 25 godina, jer slaba tražnja na domaćem i stranom tržištu, i prekomerna industrijska proizvodnja negativno utiču na kinesku privredu, navodi Rojters.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.