Kina vidi Srbiju kao ključnog partnera u razvoju inovacija

Izvor: RTS, 08.Okt.2019, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina vidi Srbiju kao ključnog partnera u razvoju inovacija

Premijerka Ana Brnabić rekla je, na otvaranju četvrte konferencije Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope o saradnji u oblasti inovacija, da učešće ministra za nauku i tehnologiju Kine šalje snažnu poruku da ta zemlja vidi Srbiju kao ključnog partnera u razvoju inovacija. Potpisana Beogradska deklaracija o inovacijama.
Ana Brnabić je istakla da "Srbija želi da podrži širu saradnju u regionu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i celoj CIE kada je reč o razvoju veštačke inteligencije, robotike i digitalizacije".

"Digitalizaciju vidimo kao put za stvaranje bogatijeg i prosperitetnijeg društva za sve nas", poručila je premijerka.
Brnabićeva je podsetila na kinesku mudrost – kada duva jak vetar neko gradi zid, a neko vetranjču, i izrazila očekivanje da će vetar globalnih tehnoloških promena biti usmeren u vetrenjače.
Ona je učesnicima konferencije poželela dobrodošlicu u ime Vlade Srbije i prenela dobrodošlicu i od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je bio sprečen da prisustvuje otvaranju konferencije zbog posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.
Brnabićeva je istakla da je predsednik Vučić dao veliku podršku održavanju te konferencije u Beogradu, čiji je Srbija domaćin.

Istakla je da Vlada Srbije gleda kao da iskoristi ogromnu šansu četvrte industrijske revolucije za razvoj ekonomije i društva i nadoknadili propušteno vreme i sustigli razvijene zemlje.
Premijerka je rekla da je Srbija od 1. januara ove godine najkonkurentnija zemlja u Evropi kada je reč o uslovima za investicije u oblasti istraživanja i razvoja.
Navela je da su za našu zemlju veoma važne teme kao što su inovacije, istraživanja i razvoj i obrazovanje, nove tehnologije, digitalizacija, veštačka inteligencija, robotika...
Kako je rekla, Srbija ima istorijsku privilegiju, pošto nama pripadaju dva gorostasa naučne misli – Nikola Tesla i Mihajlo Pupin, ali i Milutin Milanković i Mileva Ajnštajn.
"Svako ko koristi mobilni i internet tim gestom odaje počast njima", rekla je ona i dodala da su ti pronalasci smanjili razdaljinu i poboljšali komunikaciju među ljudima. 
Popović: "Pojas i put" Srbiji donosi razvoj i prosperitet
Srbija snažno podržava inicijativu "Pojas i put", verujući da joj donosi razvoj i prosperitet, kao i priliku da u najvećoj mogućoj meri iskaže svoje potencijale u inženjerskom znanju, izjavio je ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović na otvaranju četvrte konferencije.

Na ministarskom sastanku usvojena je Beogradska deklaracija o inovacijama, a ministar Popović ocenio je da je taj dokument važan kako bi sve zemlje potpisnice imale zajednički pristup inovacijama koje treba da pokrenu i preokrenu ekonomiju Evrope i sveta.
"Zajednička vizija razvoja i inovacione budućnosti Kine i centralne i istočne Evrope, kao jednu od ključnih tačaka, danas imaju upravo Srbiju i Beograd. Postoji srpska narodna mudrost, koja kaže: drži se novog puta i starog prijatelja. To je najkraće i najtačnije objašnjenje značaja kineske inicijative 'Pojas i put' za Srbiju – novi put svile, uz oslonac na naše stare prijatelje iz Kine", rekao je Popović.
Ministar je kazao da je "jedna Kina, a da je Srbija jedna i jedinstvena na celokupnoj svojoj teritoriji" i da je to politika dveju zemalja, koja se stalno potvrđuje u susretima dva predsednika, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga.
Kako je istakao, zahvaljujući dvojici lidera, Srbija i Kina su izgradile čelično prijateljstvo iz kojeg se, kako kaže, rađaju nove perspektive razvoja bilateralnih odnosa zasnovanih na otvorenosti i uzajamnom poštovanju.
Popović je podsetio da je Srbija jedna od 28 zemalja osnivača inicijative "Pojas i put" i naglasio da je posvećena svojoj ulozi u ovoj inicijativi, verujući da ona služi prosperitetu svih zemalja učesnica i da doprinosi novom, boljem, multipolarnom svetu.
Inovacije podižu industriju 
"Inovacijama je mesto, pored naučnih institucija, i u privredi i industriji. Inovacije podižu našu industriju, jačaju našu zemlju i doprinose podizanju kvaliteta života građana u svim zemljama učesnicama inicijative 'Pojas i put'", rekao je Popović.

Dodao je da se zato, paralelno sa ministarskom konferencijom, održava i privredni forum na kojem učestvuje više od 300 predstavnika industrije, tehnoloških kompanija, startapova, investicionih fondova, univerziteta i naučno-tehnoloških parkova iz Kine i Evrope.
Popović je kazao da je Srbija zemlja velikih inovatora čiji patenti i danas predstavljaju osnovu za primenu najvećeg broja "pametnih" uređaja.
"Zato Srbija snažno podržava inicijativu 'Pojas i put', verujući da ona našoj zemlji donosi razvoj i prosperitet, kao i priliku da u najvećoj mogućoj meri iskaže svoje potencijale u inženjerskom znanju", poručio je Popović.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Džang: Kina želi da unapredi saradnju sa Srbijom u oblasti

Izvor: RTV Pink, 08.Okt.2019

Vlada Kine ulaže u istraživanja i razvoj tehnoloških inovacija i želi da unapredi saradnju u oblasti inovacija sa Srbijom, kao i drugim zemljama Centralne i Istočne Evrope, izjavio je danas ministar za nauku i tehnologiju Kine Vang Džang na otvaranju četvrte konferenciju Kine i 17 zemalja Centralne...

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.