Kina prestiže SAD na poziciji najvećeg svjetskog maloprodajnog tržišta

Izvor: SEEbiz.eu, 24.Jan.2019, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina prestiže SAD na poziciji najvećeg svjetskog maloprodajnog tržišta

PEKING - Iako kinesko gospodarstvo od početka godine usporava, ta je zemlja još uvijek na putu da Sjedinjenim Državama preotme položaj najvećeg svjetskog maloprodajnog tržišta.

Vrijednost kineske maloprodaje u ovoj će godini dosegnuti više od 5.600 milijardi dolara, za 100 milijardi dolara više nego u SAD-u, pokazuju istraživanja konzultantske tvrtke eMarketer.

Rast imovinskog stanja kineske populacije i ubrzani razvoj trgovine putem interneta pokrenuli su >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << maloprodajnu eksploziju u toj zemlji.

"Posljednjih su godina kineskim potrošačima povećani prihodi i milijuni Kineza postali su nova srednja klasa. Rezultat toga je nagli porast kupovne moći i prosječne potrošnje po osobi", rekla je Monica Peart iz eMarketera.

Procjene konzultantske kuće naglašavaju da svjetskim brendovima kinesko tržište postaje sve važnije, čak i u slučaju da rast svjetskog gospodarstva uspori. Kina je već sada najveće svjetsko tržište automobila i pametnih telefona.

Razlika između kineskog i američkog maloprodajnog tržišta nastavit će se povećavati u sljedećim godinama, a pritom će Kina brže rasti barem do 2022. godine, navodi u svojim procjenama eMarketer.

Najveće kineske kompanije za trgovinu putem interneta Alibaba i JD.com odigrale su ključnu ulogu u eksplozivnom rastu. Očekuje se da će u ovoj godini udio kupnji kineskih potrošača putem interneta iznositi 35 posto ili 2.000 milijarde dolara, dok će američki potrošači tim putem ostvariti tek 11 posto ukupne kupnje, objavio je eMarketer.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Promena na čelu: Kina već "prešišala" SAD

Izvor: B92, 24.Jan.2019

Peking -- Vrednost kineske maloprodaje u ovoj godini će biti oko 5.600 milijardi dolara, što je za 100 milijardi dolara više nego u SAD...Prema istraživanju konsultantske kompanije "eMarketer", rast bogatstva kineske populacije i ubrzani razvoj trgovine preko interneta pokrenuli su maloprodajnu eksploziju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.