Kina obećala „odlučuan odgovor“ ako SAD započnu trgovinski rat

Izvor: Vostok.rs, 21.Mar.2018, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina obećala „odlučuan odgovor“ ako SAD započnu trgovinski rat

Kina ne želi da učestvuje u trgovinskim ratovima, ali je spremna da zaštiti svoje interese u sukobu sa Sjedinjenim Državama, izjavila je portparol ministarstva spoljnih poslova Hua Čuning, prenose RIA Novosti.

Prema njenim rečima, u poslenje vreme pitanje trgovine između SAD i nekoliko zemalja dobilo je veliku pažnju. Ona je podsetila da je Peking više puta izrazio "jasan stav o ovom pitanju".

"Kina ne želi da se bavi trgovinskim ratovima, ali ako nas neko primorava da učestvujemo u tom ratu, mi se ne bojimo i nećemo se kriti, a ako Sjedinjene Države preduzmu korake da naštete našim interesima, mi ćemo svakako preduzeti odlučan odgovor za zaštititu naših legitimnih prava i interesa", naglasila je Hua Čuning.

Ona je istakla da je četrdeset godina saradnje između SAD i Kine doprinelo stvaranju velikog tržišta i velikom broju radnih mesta.

"Da SAD nisu imale koristi od ekonomske saradnje sa Kinom, tada trgovina između Kine i Sjedinjenih Država ne bi mogla postići tako brzi rast", dodala je ona.

Prema njenim rečima, zemlje "bi trebalo da otvore jedni drugima svoje tržište, prošire saradnju umesto da vode trgovinske ratove ili prisiljavaju nekoga da nešto prodaje ili kupi".

U martu je Donald Tramp potpisao naredbu za uvođenje uvoznih dažbina na čelik i aluminijum u oznosu od 25% i 10%. Istovremeno, Vašington je priznao da ove mere neće uticati na Kanadu, Meksiko i neke druge zemlje.

Trampova odluka izazvala je velike kritike u Evropskoj Uniji, Kanadi, Kini, kao i u samim Sjedinjenim Državama zbog mogućeg započinjanja trgovinskog rata.
 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Kina se ne plaši: "Odlučan odgovor" ako SAD počnu trgovinski rat

Izvor: Vesti-online.com, 21.Mar.2018

"Kina ne želi da učestvuje u trgovinskim ratovima, ali je spremna da zaštiti svoje interese u sukobu sa Sjedinjenim Američkim Državama", izjavila je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjin...Ona je navela da se u poslednje vreme pridaje veliki značaj temi trgovinskih nesuglasica...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.