Kina napala tehnološkog giganta: Epl pomaže demonstrantima u Hongkongu

Izvor: B92, 09.Okt.2019, 08:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina napala tehnološkog giganta: Epl pomaže demonstrantima u Hongkongu

Peking -- Kineski mediji optužili su američkog tehnološkog giganta Epl da podržava demonstrante u Hongkongu putem aplikacije za kretanje po gradu.

Ova optužba dolazi u trenutku povećanog pritiska Kine na strane kompanije.

Takođe, američka profesionalna košarkaška liga NBA i franšiza Hjuston Rokets su na meti oštrih kritika u Kini zbog tvita komesara lige Adama Silvera u kom je izrazio podršku demonstrantima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
List Ženmin žibao, organ vladajuće Komunističke partije Kine, optužio je Epl da je u Hongkongu omogućio korišćenje aplikacije koja na mapi pokazuje gde se nalazi policija.

Aplikacija HKMap.live opisana je kao podrška "izgrednicima". Nekadašnja britanska kolonija, Hongkong prolazi kroz četvrti mesec političke krize s gotovo svakodnevnim i često nasilnim demonstracijama.

"Epl je odlučio da odobri aplikaciju u Hongkongu. Da li je namera Epla da bude saučesnik izgrednika", upitao je Ženmin žibao.

Američka kompanija ima značajan finansijski interes u kontinentalnoj Kini i do sada je izbegavala da zauzme stav o osetljivim pitanjima, i uglavnom se povinovala zahtevima Pekinga za onemogućavanje korišćenja nekih aplikacija u toj zemlji.

Hongkong je 1997. vraćen Kini i trenutno uživa poseban status, sa širokom autonomijom i građanskim slobodama.

"Epl treba da razmisli o posledicama svoje neoprezne i pogrešne odluke", naveo je kineski list.

Epl nije komentarisao optužbe.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.