Kina doprinela rastu globalne ekonomije više od jedne trećine

Izvor: B92, 03.Dec.2020, 13:43

Kina doprinela rastu globalne ekonomije više od jedne trećine

Brisel, Peking -- Svetska ekonomija imaće pad od 4,2 odsto u 2020. godini, što je bolje predviđanje od dve prethodne prognoze date u junu i septembru ove godine.

To pokazuju najnovije projekcije Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) koje je objavila Kineska medijska grupa (CMG).

Među glavnim svetskim ekonomijama Kina će ostati jedina koja je ostvarila pozitivan ekonomski rast. OECD predviđa da će svetska ekonomija zabeležiti rast od 4,2 odsto u 2021. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godini, a kineska ekonomija će imati rast od osam odsto.

U izveštaju OECD-a ističe se da će kineski ekonomski rast 2021. godine doprineti rastu svetske ekonomije za više od jedne trećine. Direktorka kancelarije OECD-a za kinesku ekonomsku politiku Margit Molna rekla je da je brza kontrola epidemije omogućila Kini da pruži veći doprinos svetskoj ekonomiji.

Nedavno su objavljeni brojni ekonomski podaci u Kini, pa je tako na primer u novembru kineski Indeks menadžera nabavke (PMI) bio 52,1 odsto, što je bilo iznad praga devet uzastopnih meseci. To ukazuje da je rast oporavka prerađivačke industrije u zemlji ubrzan.

Visoko ocenjujući stanje i potencijale kineske ekonomije, Margit Molna takodje je istakla da još nije došlo do obnove rasta izvoza kineske uslužne industrije, posebno onog njenog dela koji se odnosi na turizam i međunarodni transport, a sve zbog uticaja pandemije. Ona je ukazala na potrebu da kineska vlada poveća podršku povezanim preduzećima. Pored toga, potrebno je i da promoviše potrošnju u smislu povećanja zaposlenosti i prihoda.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.