Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Jun.2020, 11:56

Kina: Sankcije SAD protiv Hongkonga nisu u skladu sa pravilima STO

Ekonomske sankcije koje su SAD najavile protiv Hongkonga protive se pravilima Svetske trgovinske organizacije (STO), upozorila je danas kineska vlada.

Američki predsednik Donald Tramp nedavno je naložio početak procesa ukidanja trgovinskih izuzeća koje ima Hongkong od povratka pod upravu Kine 1997. godine.

"Hongkong nije više dovoljno autonomno područje da bi opravdao specijalni tretman koji dajemo toj teritoriji od njenog povratka" pod upravu Kine, rekao je Tramp.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
Portparol kineskog Ministarstva trgovine Gao Feng izjavio je da je specijalni trgovinski status koji ima Hongkong priznat u svim zemljama članica STO.

"Ako SAD ignorišu osnovne principe međunarodnih odnosa i donose jednostrane mere u skladu sa svojim nacionalnim zakonima, onda to predstavlja kršenje pravila STO i nije u njihovom interesu", rekao je Gao.

Prema njegovim rečima, zakon o nacionalnoj bezbednosti koji Peking želi da uvede u Hongkongu ne ugrožava autonomiju te bivše britanske kolonije. "To neće podrivati legitimne interese stranih investitora", dodao je Gao.

Tramp nije naveo detalje o novim meraama, jedino je rekao da će ukidanje specijalnog i drugačijeg statusa uticati na sve dogovore sa Hongkongom, od dogovora o izručenju do izvoza tehnologija sa dvostrukom namenom.

Kineski parlament u je nedavno usvojio sporni zakon o nacionalnoj bezbednost za Hongkong kao odgovor na prošlogodišnje proteste u toj nekadašnjoj britanskoj koloniji.

Američke vlasti su pre usvajanja zakona saopštile da Hongkong više nema autonomiju koju su obećale centralne kineske vlasti, čime je otvaren put da SAD ukinu preferencijalni trgovinski i finansijski status koji je Hongkong imao od kada je vraćen pod upravu Kine 1997.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.