Kikinda short okupio autore kratke priče iz Evrope

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jun.2019, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kikinda short" okupio autore kratke priče iz Evrope

U Kikindi je sinoć upriličen Festival kratke priče "Kikinda short“. Autori iz Austrije, Rumunije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije tako su još jednom pokazali da je forma kratke priče itekako aktuelna i prijemčiva savremenoj publici. Njihova dela moći će da čuju i ljubitelji pisane reči van Kikinde, budući da se Festival nastavlja večeras u zrenjaninskoj Gradskoj biblioteci, dok će svoj kraj imati u petak, u KC Grad u Beogradu.

Dvorište >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kikindske Narodne biblioteke "Jovan Popović“ četrnaesti put bilo je domaćin autorima kratke priče iz Evrope. Žanrovski raznolike, priče sa Festivala "Kikinda short“ nosile su snažne poruke, koje su predstavljale i određeni vid introspekcije, ali i osvrt na dela kultnih pisaca kao što je Franc Kafka.

"U zemljama bivše države, ljudi su primorani da rade poslove koje ne vole, da budu ono što nisu i to je jedan od ključeva na koji se može tumačiti Kafkin Kukac“, kaže Nina Tikveša iz Bosne i Hercegovine.

"Mogu vam reći, da ne otkrivam previše, da je pretvorena u kratak film. Prevod naslova priče bio bi "Perorez“. U pitanju je priča o devojci, koja prati svog očuha od autobusa do kuće. Inspiraciju sam našla u svom poslu, budući da se bavim novinarstvom“, objašnjava Lavinija Balulesku iz Rumunije.

Iako se čini da je moderno društvo potisnulo knjige i pisanu reč, autori smatraju da nije sve tako crno, naročito za kratku priču. Zbog toga su im festivali poput kikindskog veoma značajni.

"Nekako mi se uvek dopadao taj kratki dah, u kojem može da se kroz par sekvenci, često obuhvati mnogo više nego što bi to uradio u romanu, kroz stotine i stotine stranica“, smatra Bojan Marjanović iz Srbije.

"To jeste forma koju čovek može da izdrži da posluša, pa na taj način i podstiče na čitanje i na književnost. Zato i festivali jesu idealno mesto. Za nas pisce, to je sjajan način upoznavanja i razmenjivanja kultura, što je više nego potrebno“, ističe Korana Serdarecvić iz Hrvatske.

Festival ove godine nosi interesantan slogan "Opet jašemo!“. Nastao je u internoj komunikaciji između organizatora, selektora i samih pisaca.

"Kada su nam odobrena sredstva Ministarstva kulture, započela sam mejl da sve obavestim o tome rečima "Opet jašemo“. To je člana našeg tima, zaduženog za vizuelni identitet, inspirisalo da napravi logo i tako je i Festival dobio svoj slogan“, kaže Vera Papić, urednik Festivala.

Osam autora iz osam zemalja još jednom su razotkrili sebe pred ljubiteljima kratke forme. Kako organizatori najavljuju, sledeći, jubilarni 15. "Kikinda short“ trebalo bi da bude prava poslastica za publiku, budući da je njihova ambicija da Festival ponovo traje dve večeri i da okupi 20. pisaca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.