Karticom lakše platiti odnošenje đubreta nego struju: Svet odbacuje keš, ali Balkan još ne

Izvor: B92, 26.Jul.2019, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karticom lakše platiti odnošenje đubreta nego struju: Svet odbacuje keš, ali Balkan još ne

Sarajevo -- Švedska je prva zemlja koja će odbaciti gotovinu do 2030. godine, ali u Bosni i Hercegovini još nije moguće bez keša platiti komunalne usluge.

Sudeći prema brojnim žalbama, građanima najviše smeta što troškove korišćenja električne energije ne mogu da plate bankovnim karticama.

Iz Elektroprivrede BiH rekli su da su bezgotovinsko plaćanje omogućili u Elektrodistribuciji Tuzla, i to na naplatnim mestima u opštinama Tuzla, Lukavac, Živinice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Gračanica.

Ipak, kako kažu, u okviru procesa digitalne transformacije, Elektroprivreda BiH svoje aktivnosti je usmerila na elektronsko plaćanje.

U poslednje dve godine, u saradnji s bankama, omogućeno je elektronsko plaćanje putem unapred popunjenih uplatnica za klijente nekoliko banaka.

Ova usluga je dostupna svim klijentima koje električnom energijom snabdeva Elektroprivreda BiH, a korisnici e-računa su oslobođeni i troškova provizije.

"U tom smislu, Elektroprivreda BiH se pokazala kao inicijator i pokretač promena u digitalizaciji. Ponosni smo što ove usluge koristi na hiljade naših kupaca, a primenu ove usluge smo inicirali i u ostalim bankama te se nadamo da će u skorijem periodu sve komercijalne banke u BiH moći realizovati ovu pogodnost", kazali su iz Elektroprivrede.

Primetili su da potrošači električne energije na naplatnim mestima preferiraju plaćanje gotovinom, zbog čega su se fokusirali na nove pogodnosti prilikom elektronskog plaćanja.

Slično je i u Elektroprivredi Republike Srpske u čijim poslovnicama potrošači uopšte ne mogu da plaćaju račune, već isključivo u bankama, pošti ili putem internet bankarstva.

S druge strane, većina drugih komunalnih preduzeća ima instalirane POS terminale ili aparate za kartično plaćanje na nekoliko lokacija.

I dok karticom još nije moguće platiti struju, blizu 147.000 korisnika usluga preduzeća Rad karticom može platiti odvoz smeća na tri lokacije.

Najboljim sistemom naplate može se pohvaliti preduzeće Sarajevogas.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.