Kapitalni remont pruge Beograd–Bar posle 40 godina

Izvor: RTS, 20.Dec.2015, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kapitalni remont pruge Beograd–Bar posle 40 godina

Barska pruga će posle 40 godina doživeti prvu veću rekonstrukciju. Ugovor o rekonstrukciji predviđa remont pruge od Resnika do Valjeva, duge 77 kilometara koji će u okviru ruskog kredita uraditi ruska firma "RŽD internacional". Vrednost radova je 80 miliona dolara, a glavni projekat uradio je saobraćajni institut CIP. Ovim remontom brzine vozova na ovoj deonici biće povećane za tri puta.
Čuvena krilatica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz tog doba "voz kreće sedamdest šeste" koja je bila u opticaju, dala je rezultat. Tada je u celoj bivšoj Jugolsaviji pruga od Beogarda do Bara imala strateški značaj da poveže barsku luku sa svim većim centrima u Jugoslaviji.

Međutim, posle mnogo godina taj pravac postao je međunarodni, tačnije trajektnom linijom Bar–Bari sada spaja jug Italije, a preko Beograda i Vršca, Italiju sa Rumunijom. Ovakav razvoj situacije traži posle 40 godina i novi pristup saobraćaju, povećanje kapaciteta i brzine na ovom putnom pravcu.
"Sada su brzine su rezultata samog stanja i one se kreću 40, 50 i 60 kilometara na čas, kako na kojoj deonici. Međutim, posle samog remonta imaćemo brzine koje će biti 110 kilometara na čas", ističe Novica Gotovina, glavni projektant sanacije pruge Beograd–Bar.
U CIP-u kažu da treba obnoviti svih 287 kilometara pruge Beogarad–Bar i da se predugo čekalo na popravku pruge, jer je obnova neophodna posle 20 do 25 godina. Ovim projektom rešava se pitanje i većeg dela pruge koja je nastradala u poplavama prošle godine
"Moram da kažem da bez obzira koje rokove ruska firma daje, oni će da ih ispune", navodi direktror CIP-a Milutin Ignjatović.
Planirano je da se rekonstrukcija završi u aprilu 2017. godine. Pruga se ne može predprojektovati, tvrde stručnjaci u CIP-u, zbog izuzetno teških uslova i brdsko-planinskih predela.
Ne mogu se postići veće brzine od 120 kilometara na čas, ali će se sigurno povećati kapacitet za prevoz tereta, podići nivo sigurnosti i rešiti problemi vezani za transport putnika na relacijama koje su poznate po višesatnim kašnjenjima.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Konačno: Kapitalni remont pruge Beograd–Bar!

Izvor: Mondo, 20.Dec.2015

Barska pruga će posle 40 godina doživeti prvu veću rekonstrukciju, navodi danas RTS...Foto: MONDO/Mladen Stojović..Ugovor o rekonstrukciji predviđa remont pruge od Resnika do Valjeva, duge 77 kilometara koji će u okviru ruskog kredita uraditi ruska firma "RŽD internacional"...Vrednost radova je...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.