Kapetan Dragan mogao bi uskoro izaći iz zatvora

Izvor: SEEbiz.eu, 22.Sep.2018, 09:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kapetan Dragan mogao bi uskoro izaći iz zatvora

ZAGREB - Ratni zločinac Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, prebačen je jučer ujutro iz zatvora u Kerestincu u Lepoglavu na daljnje izvršavanje kazne.

No kako doznaju srpske Večernje novosti, iz zatvora u Kerestincu je po službenoj dužnosti zatraženo da Vasiljković bude pušten na uvjetnu slobodu jer mu je ostalo manje od deset posto kazne. O tom zahtjevu odlučivat će Županijski sud u Velikoj Gorici, ali još nije poznato kada.

Ako Županijski >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << sud u Novoj Gorici odbije ovaj zahtjev, puštanje na slobodu tražit će sam Vasiljković, pišu Novosti.

Podsjetimo, Vrhovni sud ranije ove godine umanjio je kaznu Vasiljkoviću zbog ratnog zločina nad hrvatskim vojnicima i civilima s 15 godina na jedinstvenu pravomoćnu kaznu od 13,5 godina zatvora.

U pravomoćnoj presudi od 12. lipnja stoji da je djelomično prihvaćena Vasiljkovićeva žalba. Za prve dvije točke optužnice izrečene su mu kazne od po sedam godina zatvora, što je objedinjeno u jedinstvenu kaznu od 13 godina i šest mjeseci.

U ostalim dijelovima Vrhovni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu koju je splitski Županijski sud objavio 26. rujna prošle godine.

Vasiljković je osuđen zbog ratnog zločina u kninskoj tvrđavi i pri napadu na Glinu, dok je zbog nedostatka dokaza na splitskom sudu oslobođen optužbe da je naredio ubojstvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u veljači 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

Tijekom suđenja je dokazano da je Vasiljković kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Tako je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Isto tako je i tijekom srpnja 1991. godine u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Za vrijeme napada oštećeni su i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana imovina, te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Kapetan Dragan, koji ima srpsko i australsko državljanstvo, uhićen je prije 12 godina u Australiji gdje je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa. U srpnju 2015. izručen je Hrvatskoj. Od početka je negirao kaznena djela koja su mu se stavljala na teret i tvrdio da su svjedoci lažno iskazivali.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.