Elektronske usluge uštedele 28.000 stabala drveća

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2021, 16:16

"Elektronske usluge uštedele 28.000 stabala drveća"

Elektronske usluge pored toga što su građanima uštedele vreme i novac, uštedele su i 280 miliona listova papira, što je oko 28.000 odraslih stabala drveća, 122 miliona litara vode i više od 10.000 megavata struje, rečeno je danas na promociji novog portala green.gov.rs.

Na novom portalu, građani će moći u realnom vremenu da pogledaju koliko je iz minuta u minut, zahvaljujući elektronskim uslugama, ušteđeno stabala, vode i struje, što znači, kako je rečeno na promociji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je elektronska uprava i zelena uprava.

Promociji je prisustvovala premijerka Srbije Ana Brnabić, koja ističe da je cilj Vlade Srbije, kada je osnovana Kancelarija za IT i e-upravu, bio da javna uprava postane servis građanima i privredi.

"Želja nam je bila da građani više ne budu kuriri, da ne idu od šaltera do šaltera kako bi prikupili papire, već da mi budemo njihov servis. Tako je nastala e-uprava, koja je, takođe, i najbolji alat za borbu protiv korupcije jer uvodi transparentnost, što smo dokazali kroz uvođenje elektronskih građevinskih dozvola", rekla je Brnabić.

Uz to, ističe, pokazalo se da je e-uprava i zelena uprava jer štedi stabla, vodu i struju, dodajući da je zbog toga danas pušten u rad portal green.gov.rs na kojem će građani u realnom vremenu moći da prate šta je Vlada Srbije, zahvaljujući e-upravi, uradila kako bi sačuvala životnu sredinu.

Brnabić je navela da su usluge e-uprave uštedele više od 280 miliona papira, odnosno da za proizvodnju tog papira nisu posečena stabla i nije iskorišćena voda i struja.

Ističe da Vlada Srbije ide i korak dalje po pitanju zaštite životne sredine, te da je pre nekoliko meseci napravljen pilot projekat da se toplotna energija iz Data centra u Kragujevcu iskoristi za grejanje u jednom delu tog grada.

Premijerka je najavila da će sutra posetiti taj Data centar, gde će biti pušten u rad super kompjuter, koji će omogućiti naučnicima, studentima, fakultetima, naučno-tehnološkim parkovima, da imaju infrastrukturu da se bave razvojem veštačke inteligencije.

Najavila je i da će od februara 2022. godine biti uvedena e-pisarnica u sve organe državne uprave, a koja ima za cilj da napravi "Vladu bez papira".

"Građani nam svakodnevno pišu i šalju upite, šta se dešava sa nekim predmetom, preko e-pisarnice moći će, kada pošalju upit, da vide kod koga je upit, da li je prošao neki državni organ, kako se rešio i da ukažu ako ima ćutanja administracije", objasnila je Brnabić.

Novi portal green.gov.rs, predstavio je direktor Kancelarije za IT Mihailo Jovanović, koji je kazao da se danas navršava četiri godine od kada je osnovan Data centar u Beogradu u okviru Kancelarije, dodajući da je za te četiri godine više od 20 institucija prebacilo svoj informacione sisteme u Data centar.

To je, dodaje, dovelo do brzog razvoja elektronskih usluga koje, kako je naveo, doprinose da javna uprava bude brža i efikasnija, a građanima štedi vreme i novac.

Pored toga, naglašava, elektronske usluge utiču i na to da se štedi papir, odnosno čuvaju stabla i štedi struja i voda.

Govoreći o uslugama, Jovanović je podsetio da su u poslednje četiri godine uvedene elektronske usluge: "Bebo, dobro došla na svet, razmena podataka po službenoj dužnosti, elektronski upis u vrtić, osnovnu i srednju školu, digitalni zeleni sertifikat, elektronska prijava imovine, e-recept.

Zahvaljujući ovim uslugama, Jovanović je istakao da je ušteđeno 280 miliona listova papira formata A4, 28.000 odraslih stabala drveća, 122 miliona litara vode, više od 10.000 megavata struje.

"Naše elektronske usluge se šire, a kako se one šire, tako se brojači na portalu green.gov.rs sve brže brojati", rekao je Jovanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Brnabićeva na promociji sajta "Zelene Vlade": E-uprava štedi stabla, vodu i struju

Izvor: RTS, 05.Dec.2021

Osim uštede vremena i novca građanima, elektronska uprava znači i uštedu prirodnih resursa, poruka je zvaničnika nakon pokretanja sajta takozvane "Zelene Vlade". To je dobra referenca i za strane partnere, poručila je predsednca Vlade Ana Brnabić. . Premijerka Ana...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.