Kakve maline, ovo je novi idealan biznis bez muke

Izvor: B92, 26.Avg.2018, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakve maline, ovo je novi idealan biznis bez muke

Na području Unsko-sanskog kantona ove godine biće proizvedeno više od stotinu tona feferona.

Proizvodnja te vrste paprike na ovim prostorima mogla bi da postane pravi hit među poljoprivrednim proizvođačima.

Prema rečima Arifa Rošića, predstavnika najvećeg otkupljivača feferona u USK, prednost u uzgoju ove kulture je u tome što ima zagarantovano tržište.

"Sve su veće količine koje otkupljujemo, što znači da se proizvodnja povećava iz godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u godinu. Feferoni su na dobrom putu da zamene malinu ili kornišone, s obzirom na poteškoće u njihovoj proizvodnji i nemogućnost plasmana", kazao je Rošić.

Jedan od zadovoljnih proizvođača ove kulture je poljoprivrednik Memaga Dolić iz Cazina, koji je feferonima zasijao dunum zemljišta, prenose Nezavisne novine.

"Očekujem prinos od oko dve tone, a otkupna cena iznosi 1,10 KM po kilogramu. Ono što je karakteristično jeste da se ne radi o zahtevnoj kulturi, a u toku jedne godine plodovi se beru pet puta", kaže jedan od poljoprivrednika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.