Kako sprečiti zloupotrebu bolovanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Okt.2017, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako sprečiti zloupotrebu bolovanja

Ovih dana, više nego ikada, aktuelno je pitanje: da li radnici u Srbiji masovno zloupotrebljavaju bolovanja i ako je tako, da li država tome može stati na put?

Prema najavama, uskoro će biti uvedene drastične inspekcijske kontrole, koje će proveravati na koji način lekari izdaju odobrenja za bolovanja.

Kada radnik ode na bolovanje, on donosi doznaku u svoju kompaniju i poslodavac ako posumnja da postoji zloupotreba, prema postojećem Zakonu o radu, ima mogućnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i načina da to proveri.

Kako objašnjavaju u Ministarstvu rada, članom 179, stavom 4 ovog Zakona, poslodavac je u mogućnosti da traži vanrednu kontrolu bolovanja, o svom trošku, ukoliko eventualno posumnja da radnik nije bolestan. Prema istom zakonu poslodavac može čak i da otpusti radnika ako zloupotrebljava odsustvo sa posla.

"Mi kao gradski prevoznik pozdravljamo pojačanu kontrolu bolovanja, s obzirom da se preduzeće povremeno suočava sa naglim porastom bolovanja, naročito kod vozača, a indikativno je da to bude uglavnom kada je velika potreba za sezonskim prevozom u turizmu. Zbog toga naša služba unutrašnje kontrole u okviru datih zakonskih ovlašćenja obavlja redovne kontrole bolovanja kako ne bi dolazilo do zloupotrebe istih", kaže Nikola Jokić, izvršni direktor JP GSP Novi Sad.

"Zavisi od svakog privrednog subjekta kako će se postaviti prema svojim radnicima i šta će od njih dobiti. Mi smo samo u nekoliko slučajeva imali sumnju da je u pitanju zloupotreba bolovanja, ali nakon obraćanja lekarskoj komisiji dobili smo potvrdu da je to bolovanje zaista bilo opravdano", kaže Milica Ivanković iz "Univereksporta".

Pojačana kontrola bolovanja važiće za celu Srbiju, a u resornim ministarstvima tvrde da će oni koji su stvarno bolesni, svakako i dalje moći da ostvare svoje pravo.

U Ministarstvu zdravlja najavljuju da će pojačati kontrolu lekara koji izdaju bolovanja i komisija koje kasnije kontrolišu opravdanost korišćenja bolovanja.

U Lekarskoj komori za RTV kažu da se u slučaju postojanja sumnje da je lekar zloupotrebio pravo, može podneti predlog za pokretanje postupka pred nadležnim sudovima časti Lekarske komore Srbije. Sud časti će nakon sprovođenja propisanog postupka doneti odgovarajuću odluku i lekaru izreći odgovarajuću disciplinsku meru.

Nadležni tvrde da taj problem mora da se reši, ne samo zbog poslodavaca kojima inače i nije cilj da u kompanijama rade bolesni ljudi, već i zbog radnika koji su zbog odsustva nesavesnih kolega primorani da rade i tuđi posao.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.