Kako smanjiti zagađenje na Zapadnom Balkanu (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jul.2021, 11:48

Kako smanjiti zagađenje na Zapadnom Balkanu (AUDIO)

Evropska Mreža za klimatsku akciju, koja se bori protiv klimatskih promena, promoviše održivu klimu, energetske i razvojne politike širom Evrope pozvala je zemlje zapadnog Balkana da odrede ambiciozne ciljeve do 2030. kako bi postigli dekarbonizaciju do 2050. Godine.

Oni su tim povodom, početkom sedmice objavili studiju koja daje smernice zemljama zapadnog Balkana kako da te ciljeve i ostvare.

U prilogu poslušajte šta sadrži studija od koordinatorke za komunikacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Evropskoj mreži za klimatsku akciju Maše Perović.

"Ideja jeste da se do 2050. godine region dekarbonizuje, da više ne ispuštamo gasove sa efektom staklene bašte, smanjimo aero zagađenje, jer imamo 16 teromoelektrana na Zapadnom Balkanu koje zagađuju isto toliko kao 250 u EU" izjavila je Perović i dodala

"Transformaciju prema onome što je energetski efiksano, moramo kao država i društvo, učiniti da bi sačuvali prirodu ali i ono što je potrebno nama kao ljudima da budemo zdravi" rekla je Perović.

Nedavno je donet prvi evropski klimatski zakon koji jasno definiše ciljeve iz Zelene agende, strategije EU klimatskim promenama a zemlje Zapadnog Balkana potpisnice su sporazuma ali su i dale obećanje da će doprineti ograničenju globalnog zagrevanja i da će postići klimatsku neutralnost do 2050 godine.

Preporuke koje je dala Evropska Mreža za klimatsku akciju u tom smislu su da se zadaju vremenski određeni ciljevi u Akcionom planu koji su realni, i da se ide zajedničkim snagama svih aktera ka njemu., na svim nivoima odlučivanja.

Zemlje Zapadnog Balkana rade na strategijama za klimatsku akciju koje treba da se donese kraja godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.