Kako je propalo Trampovo osmo svetsko čudo

Izvor: B92, 24.Apr.2021, 08:58

Kako je propalo Trampovo "osmo svetsko čudo"

Fokskonov plan za izgradnju ogromne fabrike elektronike u američkoj državi Viskonsin prvi put je najavljen 2017. godine.

Tadašnji predsednik Donald Tramp je projekat pozdravio kao "znak ponovnog rađanja američke proizvodnje".

Danas, gotovo četiri godine kasnije, kompleks koji je trebalo da u ovom delu SAD stvori "novu Silicijumsku dolinu", postao je skupina uglavnom praznih zgrada u kojima se ne stvaraju nikakvi visokotehnološki proizvodi.

Ove nedelje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postalo je i zvanično: od obećane investicije "teške" 10 milijardi dolara koja bi stvorila čak 13.000 radnih mesta - nema ništa.

Viskonsin ekonomik divelopment korp. i tajvanski proizvođač elektronike potpisali su revidirani ugovor o podsticajima u kojem se navodi kako će Fokskonova investicija od 672 miliona dolara stvoriti manje od 1.500 novih radnih mesta.

Paket podsticaja sada iznosi samo 80 miliona dolara, odnosno manje od tri odsto od gotovo tri milijarde dolara poreskih olakšica i drugih pogodnosti koje je država prvobitno obećala.

"Kada sam se kandidovao za guvernera, obećao sam da ću raditi sa Fokskonom kako bih obezbedio najbolji dogovor za državu", rekao je guverner Viskonsina Toni Evers. "Poslednja ponuda nije bila dobra za Viskonsin, prema tome, nije 'upalila' ni kod mene."

Evers, demokrata, protivio se unosnom paketu podsticaja i učinio ga jednim od glavnih pitanja izborne kampanje 2018. godine, kada je pobedio dotadašnjeg guvernera Skota Vokera, republikanca i saveznika tadašnjeg američkog predsednika Trampa.

Nova nagodba zapravo je napredak za Fokskon koji je rizikovao da uopšte ne dobije državne podsticaje nakon što je odustao od planova za proizvodnju ravnih ekrana za televizore ili druge uređaje.

Prvobitni dogovor predviđao je da Fokskon, koji je poznat po proizvodnji Eplovih ajfona i Amazonovih Eko Dotsa u ogromnim fabrikama u Kini, proizvede vrhunske monitore, čime bi, pored ulaganja i zapošljavanja, ispunio uslove za podsticaje.

Kompanija je u svom saopštenju navela da je zahvalna što im nova ponuda "dozvoljava da, kao i drugi proizvođači, zarade poreske podsticaje na osnovu kreiranja radnih mesta i kapitalnih investicija, bez obzira na tip proizvoda koji prave". Fokskon je naveo da je investicija od 672 miliona dolara još uvek jedan od najvećih ekonomskih razvojnih projekata u zemlji.

"Osmo svetsko čudo"

Osim grandizonih obećanja u vezi sa postrojenjem - koje je Tramp nazivao i "osmim svetskim čudom" - cena prvobitnog dogovora o podsticajima bila je jedna od stvari koja je toliko privukla pažnji i zabrinutost.

"Podsticaji su iznosili preko 200.000 dolara po radnom mestu. Za novu kompaniju obično su podsticaji oko 50.000 dolara po radnom mestu. Ovaj novi dogovor je otprilike u tim okvirima", rekao je Tim Bartik, viši ekonomista na Institutu za istraživanje zapošljavanja.

Koliko se koristi od 1,4 miliona kvadrata u tri zgrade?

Fokskon je objavio da razmatra niz mogućih namena pogona, uključujući izradu digitalnih zdravstvenih proizvoda i robotike pomoću veštačke inteligencije, poluprovodnika, 5G tehnologija i delova za električna vozila. Kompanija je takođe rekla da bi fabrika mogla da ima koristi od napora administracije američkog predsednika Džoa Bajdena da podstiče povećanje domaće proizvodnje računarskih čipova i baterija za električna vozila, prenosi Indeks.

Tokom ranih dana pandemije Fokskon je u fabrici u Viskonsinu izrađivao maske i respiratore. No kompanija nije otkrila koliko se trenutno koristi od njenih 1.4 miliona kvadratnih metara u tri zgrade. Kaže da se planovi temelje na "trenutnim projekcijama potreba za proizvodima digitalne infrastrukture do 2025. godine", ali ne iznose se nikakvi detalji o tim proizvodima. Kompanija kaže da trenutno ima nekoliko stotina zaposlenih.

Evers nije odmah povukao državni podsticajni paket nakon što je početkom 2019. preuzeo guvernersku dužnost. Deo razloga je što Viskonsin ekonomik divelopment korp, koji je odobrio paket, nije direktno pod guvernerovom kontrolom. No početkom mandata Evers je rekao kako je nerealno očekivanje da će tamo ikad biti otvoreno 13.000 radnih mesta i da se o ugovoru treba ponovo pregovarati.

Insistirali da će zaposliti sve planirane radnike, ali...

Fokskon je neprestano insistirao da će zaposliti sve planirane radnike, ali je nastavio da menja planove oko proizvodnog programa. Kad je direktor Fokskona početkom 2019. predložio da njegova kompanija otvori "tehnološki hab" u Viskonsinu, a ne obećanu fabriku ravnih ekrana, Tramp je nazvao predsednika Fokskona Terija Gaoa koji se brzo predomislio i obećao da će se kompanija držati izvornih proizvodnih planova.

Prošle jeseni Viskonsin ekonomik divelopment korp. zaključio je da Fokskon nije ispunio uslove za dobijanje prvobitnog podsticajnog paketa, navodeći činjenicu da kompanija više ne planira da proizvodi obećane ravne ekrane. Ta je odluka otvorila put novim pregovorima i dovela do novog, bitno umanjenog ugovora, zaključuje CNN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.