Kako gore dlanovi tinejdžera na Festivalu nauke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2018, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako gore dlanovi tinejdžera na Festivalu nauke

Kako bukvalno gore dlanovi mladih naučnika, šta se krije iza optičkih iluzija, na koji način veslanje utiče na ljudski organizam, kakav je osećaj posle poigravanja sa centrifugalnom silom...mogu da utvrde svi koji posete Festival nauke na Beogradskom sajmu.

Poslednji dan najveće naučne zabave u ovom delu Evrope prolazi u znaku porodičnih druženja sa uzbudljivim naučnim programom osmišljenim tako da zaintrigira starije posetioce, ali i zabavi brojne mališane koji prave >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svoje prve naučne korake.

U Zemlji budućnosti, pod čijim sloganom se ove godine održava dvanaesti Festival nauke, mališani i njihovi roditelji imaju prile da plešu kroz istoriju, otkriju kako funkcioniše svemirska stanica, kako sprečiti erupciju vulkana u ljudskom organizmu...

Posebno interesovanje čitavih porodica privukao je deo Hale 3 Beogradskog sajma gde su Ekspertinejdžeri, srednjoškolci i osnovci iz cele zemlje, svojim vršnjacima na jednostavan i razumljiv način predstavljaju svoje nimalo jednostavne izume iz oblasti robotike, elektronike, hemije...

Među njima je i Mihajlo Mirković učenik Prve beogradske gimnazije koji kaže da sa drugarima iz tima deli strast za naučnim istraživanjima.

"Mi smo ovde da bi zainteresovali naše vršnjake ali i mlađe od nas za nauku i avanture istraživanja u koje se i sami upuštamo" kazao je Tanjugu Mirković i potom spustio u dlanove u posebnu smesu.

Usledio je mali šok za sve prisutne.

Mirković je potom podigao ruke u vazduh a njegova drugarica iz tima mu je upaljačem bukvalno zapalilla dlanove. Skoro desetak sekundi tinejdžer je okretao zapaljene dlanove kroz vazduh.

On nam je objasnio da smo upravo prisustvovali eksperimentu "Vatra u ruci".

"Napravili smo sapunicu u koju smo spustili butan-gas. Kada su mi se dlanovi zapalili mene je voda zaštitila od vatre. To je primer kako možemo nešto veoma jednostavno da upotrebimo, a da izgleda fascinantno" kazao je Mirković i dobio aplauz klinaca i njihovih roditelja.

Koordinator Festivala nauke Nenad Zarić kaže da da su posetioci u protekla tri dana festivala bili jako zadovoljni ponuđenim programima.

"Mesecima unazad smo pripremali festival što je rezultiralo zanimljivim postavkama sa odličnim programom. Vladalo je veliko interesovanje za šou programe, ali smo tu imali ograničen broj mesta. Bilo je uvek više zainteresovanih od tih 400 mesta u gledalištu za šou programe" kazao je Zarić.

On je kazao da su u skladu sa sloganom festivala "Zemlja budućnosti" najposećeniji programi pokazivali tehnologiju budućnosti.

"Svi ti gedžeti vezani za WR tehnologiju, kosmička istraživanja, terarijum i akvarijum...Interesantno je da se jedina postavka posvećena istoriji izdvojila u moru tehnološko-inovativnih postavki" kazao je Zarić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.