Kako da se zaštitimo i mogu li nadležni stati na put dosadnim trgovcima sa druge strane žice?

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Okt.2018, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da se zaštitimo i mogu li nadležni stati na put dosadnim trgovcima sa druge strane žice?

Najčešća meta su penzioneri

Od nasrtljivih prodavaca, čini se - spasa nema. Uznemiravaju nas svojim upornim pozivima, na fiksne i mobilne telefone, rano ujutru, usred dana, uveče.

Cena nafte NAGLO SKOČILA u poslednja 24 sata, razlog može biti SAMO JEDAN

Kako da se zaštitimo i mogu li nadležni stati na put dosadnim trgovcima sa druge strane žice?

Mirjana Damjanović, iz tržišne inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u Novom jutru na Prvoj, rekla je da je pozivanje telefonom dozvloljeno.

- Ne znate da li ste dali telefon, ako ste dali npr broj za korišćenje neke kartice lojalnosti. Međutim, vi u svakom trenutku možete reći "nemojte više da me pozivate" a nakon toga je uznemiravanje. Tada tržišna inspekcija ima pravo da pokene postupak - objašnjava ona.

Neimari ukrotili Grdeličku klisuru: Sanirani svi problemi, Koridor 10 gotov do kraja godine!

Međutim, istakla je da je prošle godine na nacionalnom registru prigvora bilo samo pola postotka, a da je bilo samo desetak prijava za pozivanje.

- Na sajtu ministarstva trgovine ima baner kako možete da podnesete zahtev. Pokrećemo postupak inspekcijskog nadzora, na osnovu samo jednog poziva -  dodala je Damjanović.

Pravna savetnica Nacionalne organizacije potrošača Srbije, Nikica Jovanović, kaže da su njčešća meta penzioneri koji ne znaju kako da se odbrane.

 Planirate da započnete biznis? Država nudi olakšice za sve koji osnuju firmu do 2020. godine, ovo su USLOVI

Ona je za Prvu rekla da potrošači imaju zakonski rok od 14 dana da se predomisle i vrate proizvod, a trgovci često o tome neće da vas obaveste.

- Za sve nas lakše je da 5 puta spustimo slušalicu nego da se javimo onima koji to sankcionišu -  kaže ona.

Srbija među prvih 20 u svetu: Evo koliko zarađuju DIGITALNI RADNICI i kojim se poslovima bave

Jovanović je rekla da onipomažu potrošaču ako želi da se predomisli. Navela je i primer Hrvatske koja je na efikasan način rešila ovaj problem:

U Hrvatskoj imamo registre gde se prijavite i kažete "ja ne želim da budem dostupan trgovcima", i vi se samim prijavljivanjima odjavljujete i ne čekate da neko bude navalentan."

Damjanović je istakla da trgovci zaista bivaju kažnjeni, a da se kazne kreću i do 200.000 dinara.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.