Kako da prevareni putnici ostvare svoja prava?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Avg.2018, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da prevareni putnici ostvare svoja prava?

Brojni su slučajevi u kojima su turističke agencije prevarile putnike, prodavši im nepostojeći turistički aranžman, vrativši ih sa puta i zadržavši njihov novac. 

Najviše pažnje javnosti ovog leta privukla je priča vezana za Agenciju "S.A.B. Travel" koja je upravo na ovakav način uspela da uzme novac od više od šest hiljada i trista ljudi.

Oni sada potražuju da im se vrati oko 600 hiljada evra. U proteklih nekoliko godina prevareni građani uspevali su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da delom, ili u poptunosti, povrate novac preko garancije putovanja.

Rok za putnike koji su pretrpeli štetu, da se prijave i traže da im se vrati novac je 24. avgust, tako da će precizni podaci o broju ljudi koji traže povraćaj preko osiguravajućeg društva, kao i tačnoj svoti novca koja se potražuje biti dostupni krajem ovog meseca.

Novac će biti povučen iz svote od 300 hiljada evra na ime garancije putovanja, koju je S.a.b. Travel bio u obavezi da obezbedi. U resornom ministarstvu kažu da se razmatraju mogućnosti izmene zakona, prema kojima bi agencija bila dužna i da položi depozit, kako bi mogla da posluje, a kojeg bi takođe bilo moguće aktivirati u ovim situacijama. Takođe, razmatrana je mogućnost da garancije putovanja budu udvostručene, kao i same kazne.

To nisu jedine zakonom predviđene i primenjene sankcije. S.a.b. Travelu je oduzeta licenca za rad, ali to nije jedina agencija koja je zatvorena zbog nelegalnog poslovanja ove godine. Od 2008. zabranjen je rad 100 agencija, a samo ove godine još 11, uz tri postupka koji su još uvek u toku.

Od Finansijske policije nismo dobili podatke o tome u kojoj se fazi nalazi postupak utvrđivanja odgovornosti za prevaru više od 6 hiljada putnika koji su aranžman uplatili preko agencije S.A.B. Travel. Ipak, kako RTV saznaje iz izvora bliskih policiji, u toku je prikupljanje podataka vezanih za ovaj slučaj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.