Kad je SFRJ kupovala MIG-29 cena bila 16 mil. USD, a sada... VIDEO

Izvor: B92, 20.Dec.2018, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kad je SFRJ kupovala MIG-29 cena bila 16 mil. USD, a sada..." VIDEO

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da brojevi o izdvajanju za naoružanje mogu da zavaraju ako se posmatraju samo apsolutni iznosi.

Radić je za Prvu TV povodom podatka da vojni budžeti beleže najveći rast za deset godina kazao da 716 milijardi dolara, koliko izdvaja za te namene SAD zaista zvuči impozantno, ali i skrenuo pažnju na to da je preciznije porediti iznos BDP-a koji se izdvaja nego apsolutne cifre.

"Vrlo je važno ne izražavati samo cifru nego >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koliko je to u BDP-u jer cene su porasle. Mnoge zemlje Evrope izdvajaju mnogo manje nego unazad 20 godina. Ako poredite 1995. i danas, vidite da je kod mnogih zemalja kudikamo manji iznos", naveo je on.

Kaže da su pre 30 godina, kada je SFRJ nabavljala avione MIG-29, oni SSSR-u plaćeni 16 miliona dolara po komadu.

"A sada, Slovačka je pre par dana potpisala nabavku F16. Za 14 aviona 1,6 milijardi evra, to je preko 114 miliona evra po jednom avionu", kaže Radić.

Sa druge strane, kaže da je u SAD i Evropi lako utvrditi izdvajanje za naoružanje jer su ti podaci tansparentni, za razliku od Kine.

"U Kini je složenije. Zapadna tradicija je da imate pristup podacima. Hrvatska, Crna Gora, BiH vrlo otvoreno objavljuju podatke o nabavkama. U cent možete znati koliko se izdvaja u Evropi i SAD. Kina je složena pojava jer vojska nije samo potrošač nego je duboko integrisana u proizvodnju para, vojska ima potpuno nevidljivu piramidu", kazao je Radić.

Opširnije u video-prilogu:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.