KVADRAT U CENTRU PAPRENO SKUP, ALI SE KUPUJE! Grad na jugu prešišao Beograd - planuli kuće, stanovi ali i zemljište

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Maj.2021, 22:33

KVADRAT U CENTRU PAPRENO SKUP, ALI SE KUPUJE! Grad na jugu prešišao Beograd - planuli kuće, stanovi ali i zemljište

U prva tri meseca ove godine je imao promet nekretina od 30 odsto, dok cena kvadrata dostiže i 1.300 evra.

Veliki potresi na tržištu stanova i skok cena u Beogradu traju već mesecima. Ipak, neki gradovi na jugu Srbije potpuno neočekivano "prešišali" su srpsku prestonicu po prometu nekretina.

Naime, u Nišu je zabeleležen najveći promet nekretina u prva tri meseca ove godine i iznosi gotovo 30 odsto, pokazuju zvanični podaci Republičkog geodetskog zavoda. Ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << grad je iza sebe ostavio Beograd čiji promet je bio 15 odsto, pokazuju zvanični podaci.

Agenti za nekretine objasnili su kako je došlo do ovakve promene, zašto su u Nišu stanovi planuli, šta se najviše traži i kakve su cene kvadrata.

Milan Suvajić, agent za nekretine iz Niša, kaže da je prosečna cena kvradrata novogradnje ove godine od 980 do 1.000 evra. Kod starogradnje taj iznos je 830 do 850 evra u proseku.

- Cene su ove godine skočile za 10 odsto, prošle godine isto toliko i tako je naprosto ostalo. Ipak, varijacije u cenama su velike. Tako možete da nađete stan po ceni od najmanje 300 evra po kvadratu, dok u pojedinim naseljima cena dostiže i više od 1.300 evra. Delovi grada u kojim ste preprošle godine mogli da kupite stan po ceni od 600 evra za jedan kvadrat, sada iznose gotovo 1.000 evra. U centru Niša cene su od 700 pa do 1.300 u zavisnosti od toga da li je stan nov i gde se tačno nalazi - kaže Milan Suvajić.

Prema njegovim rečima, u ovom gradu od početka godine najbolje su se prodavali stanovi oko 40 kvadrata, koji često izađu najskuplje kada se gleda po kvadratu. To su uglavnom jednoiposobni stanovi.

- Ove godine iz nekog razloga velika je potražnja za kućama i garažama. Promet garažnih prostora sada iznosi skoro 90 odsto. Prodaja zemljišta je drastično porasla, dok je poljoprivredno zemljište doživelo pravi 'bum'. Većina nekretina se plaća kešom, više od polovine - kaže agent za nekretine.

Prema zvaničnim podacima, Niš je ostvario promet zemljišta od 47,1 odsto, zaključeno je 146 ugovora o prometu građevinskog zemljišta, dok je promet poljoprivrednog zemljišta porastao za 105 odsto. Tokom prva tri meseca ove godine, na teritoriji Niša prodato je 505 stanova i 143 garaže. Od toga je 60 odsto nekretnina plaćeno gotovinom, a 40 odsto iz kredita.

Ulaganje u nekretine, bolji saobraćaj i infrastruktura, dobar položaj grada i novootvorene fabrike, neki su od razloga koje upućeni navode za skok prometa nekretina u ovom gradu.

- Pojavila se velika količina para na tržištu i mnogi kao sigurnu investiciju u periodu pandemije, vide ulaganje u nekretnine. Ima mnogo stranaca i naših iz inostranstva dolazi u Niš, koji je na neki način i raskrsnica puteva. Mnogi građani se tamo vraćaju jer vide bolje uslove. Sve više ih je iz Makedonije i Bugrarske, koji tamo stvaraju posao. A šanse za posao ima više nego ikada, a osim toga, do Beograda se stiže mnogo lakše nego ranije, za samo dva sata. Zbog svega toga, skače potražnja za stanovima, pa i cena kvadrata - kaže Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

On podseća i na gasovod od Niša do Dimitrovgrada koji doprinosi i razvoju privrede, kao i izgradnju luksuznih naselja u Nišu, gde bi cena bila čak 2.500 evra po kvadratu.

Kategorija u oglasnicima prodaja stanova Niš je zaživela i zbog toga što mnogi mladi sa juga Srbije dolaze u ovaj grad zbog studiranja i prilike za posao, koja im je isplativija od Beograda.

- Prodaja stanova u Nišu je buknula upravo zbog mladih koji se odlučuju da se dosele u Niš i počnu u njemu da žive i rade. Sva okolna mesta na jugu Srbije gravitiraju ka Nišu kao centru regiona. U Nišu postoji dosta stranih firmi - kaže Goran Rodić.

U CELOJ SRBIJI PROMET VEĆI ZA ČETVRTINU

Na nivou cele Srbije, promet stanova u prva tri meseca ove godine bio je veći za 23,3 odsto. Broj nepokretnosti koje su samo tokom marta promenile vlasnika u Srbiji bio je za četvrtinu veći u odnosu na prethodni mesec. Uz to, zabeleženo je i povećanje količine novca na tržištu za skoro 40 procenata. Iz RGZ kažu da su parametri kojim se opisuje tržište nepokretnosti u poređenju sa martom 2020. godine skoro duplirani.

- Količina novca na tržištu u martu 2021. godine na nivou Srbije iznosila je oko 567,1 miliona evra, u čemu je tržište nepokretnosti Grada Beograda činilo udeo od 54,3 odsto, Vojvodina 24,8 odsto, Šumadija i zapadna Srbija 15,4 odsto, a Južna i istočna Srbija 5,5 odsto - pokazuju podaci RGZ.

U poređenju sa prethodnim mesecom, ukupan obim novčanih sredstava bio je veći za 38,6 odsto, a u odnosu na isti mesec prethodne godine za čak 91 procenat. U martu je ukupno 14.458 nekretnina promenilo vlasnika, što je za 23,9 odsto više u odnosu na februar 2021. godine i 93,9 odsto više u odnosu na isti mesec 2020.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.