KRSNE SLAVE i nadolazeći POST ispraznile DŽEPOVE GRAĐANA: Evo kakve CENE očekuju kupce na pijacama!

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Nov.2018, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KRSNE SLAVE i nadolazeći POST ispraznile DŽEPOVE GRAĐANA: Evo kakve CENE očekuju kupce na pijacama!

U jeku krsnih slava cene na srpskim pijacama se uglavnom povećavaju, a i potražnja proizvoda raste

Četrdesetodnevni Božićni post počinje za deset dana, a pijačni prodavci spremaju se za to. Robe po svemu sudeći ima, a povremene gužve koje se oko prodavnica posne hrane stvaraju, govore u prilog povećanoj potražnji za posnim namirnicama.

- Ove godine, potražnja za ribom počela je ranije u odnosu na prethodne godine. Glavni razlog je što se ove godine većina >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << velikih slava proslavljala u sredu ili petak, a tim danima pravoslavni vernici poste. Zbog toga, povećana potražnja za ribom počela je već početkom novembra - rekao je jedan od prodavaca ribe na pijaci.

Njegove kolege dodaju da se cene uglavnom nisu menjale u odnosu na prošlu godinu.

- Cene su slične u odnosu na lane, s tim što je bilo malih promena kada je u pitanju šaran, koji je ovog puta skuplji - navode prodavci.

Najviše se prodaje rečna riba, ali postoje i kupci koji pazare morsku. Od rečnih riba najčešće se traže oslić i pomenuti šaran, a povećana potražnja ove godine je i za pastrmkom, dok se od morske ribe najviše prodaje skuša. Cena sveže ribe varira, u zavisnosti od vrste, pa se tako za 480 dinara može kupiti kilogram pastrmke, dok je losos pastrmka oko 600 dinara, skuša oko 500 dinara, dok je šaran trenutno stoji između 450 i 500 dinara.

Za one sa nešto dubljim džepom, smuđ i kečiga su oko 1.100 dinara, orada i brancin oko 1.200, dok je dimljena pastrmka 1.400 dinara za kilogram.

Što se ostalih posnih namirnica tiče, biljni sirevi se prodaju već od 250 dinara za kilogram, dok se cena oraha kreće između 1.000 i 1.200 dinara, za koliko se mogu kupiti i bademi. Među najskupljim orašastim plodovima nalaze se pistaći, za koje je potrebno izdvojiti 3.000 dinara po kilogramu.

Sa druge strane, suvo voće daleko je jeftinije od orašastog, pa smokve, šljive i urme u proseku koštaju oko 400 dinara po kilogramu, dok je za kilogram kajsija i brusnica potrebno izdvojiti 700 dinara.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.