KLJUČNE NOVINE U ZDRAVSTVU: Bolovanje do 60 dana, za negu deteta 100 odsto plate

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jan.2019, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KLJUČNE NOVINE U ZDRAVSTVU: Bolovanje do 60 dana, za negu deteta 100 odsto plate

Prema predlogu zakona o zdravstvenom osiguranju koji je 8. januara ušao u skupštinsku proceduru, izabrani lekar može da otvori bolovanje do 60 dana.

To je duplo više nego sada, a predloženo je i da se za vreme odsustva sa posla zbog nege deteta do 18 godina roditeljima isplaćuje naknada za bolovanje u visini od 100 odsto osnovne plate.

Takođe, nove izmene predviđaju i mogućnost dopunskog i dodatnog dobrovoljnog osiguranja, a predviđena je i mera koju osiguranici >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << mogu da tumače kao sankciju - da se u slučaju neopravdanog izostanka sa preventivnih pregleda, plaća 35 odsto cene lečenja.

Ako se razbolite, a niste OVO uradili, DRŽAVA VAM NEĆE PLATITI LEČENJE!

Kako se navodi, ta mera važiće samo ako se osiguranik ne odazove na više poziva u okviru jednog ciklusa skrininga, a u međuvremenu se razboli od bolesti koja je na vreme mogla biti otkrivena i tretirana.

U Ministarstvu zdravlja navode da ta mera nije kažnjavanje osiguranika, već dodatni model da se podstakne svest o značaju prevencije i otkrivanja bolesti u ranoj fazi, kada su šanse za izlečenje veće.

Jedna od novina predloženog zakona je da se palijativno zbrinjavanje za umiruće pacijente u potpunosti obezbeđuje na teret osiguranja, a najmanje 65 odsto za lečenje bolesti osiguranika koji se nije na vreme odazvao na jedan od programa skrininga.

- Po predlogu novog zakona osiguranici će moći da ostvare šira prava iz zdravstvenog osiguranja i u slučajevima kada zbog propusta poslodavaca nemaju redovnu uplatu doprinosa za zdravstveno. Do sada je u takvim slučajevima osiguranik mogao da ostvari pravo na hitnu medicinsku pomoć - rečeno je u Ministarstvu zdravlja.

Ukoliko parlament usvoji predložena rešenja, uvode se i novi osnovi osiguranja za poljoprivrednike,javne beležnike i izvršitelje, osiguranike koji primaju penziju ili invalidninu isključivo od stranog nosioca osiguranja, a imaju stalni ili privremeni boravak u Srbiji, za žrtve terorizma i za ljude sa statusom borca.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.