KLJUČA NEZADOVOLJSTVO ŠIROM SVETA: Posledice trgovinskog rata SAD i Kine oseća CELA PLANETA

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Avg.2019, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KLJUČA NEZADOVOLJSTVO ŠIROM SVETA: Posledice trgovinskog rata SAD i Kine oseća CELA PLANETA

Vlada sve veće nezadovoljstvo kompanija aktuelnom poslovnom situacijom

Ekonomske perspektive su se pogoršale u svim delovima sveta tokom leta zbog eskalacije trgovinskog spora između Sjedinjenih Država i Kine, pokazali su danas objavljeni rezultati jednog istraživanja.

Kvartalna anketa nemačkog ekonomskog instituta "Ifo" u kojoj je učestvovalo gotovo 1.200 stručnjaka iz više od 110 zemalja sveta, ukazala je i na veće nezadovoljstvo kompanija aktuelnom poslovnom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << situacijom i na pogoršanje perspektiva vezano za budući period.

Indeks poslovnog poverenja koji meri "Ifo" pao je na minus 10,1 poen u trećem kvartalu sa minus 2,4 poena.

Za razvijene ekonomije i azijske zemlje u razvoju, stručnjaci su revidirali naniže svoje procene aktuelne situacije i buduća očekivanja, dok je u državama Latinske Amerike, Zajednice nezavisnih država, Bliskog istoka i Severne Afrike negativnija samo procena aktuelne situacije, a procene za naredne mesece su uglavnom ostale nepromenjene.

- Stručnjaci očekuje znatno slabiji rast svetske trgovine - izjavio je predsednik instituta Klemens Fuest dodajući da su trgovinska očekivanja trenutno na najnižem nivou od izbijanja tarifnog sukoba prošle godine. - Ispitanici takođe očekuju slabiju privatnu potrošnju, niže investicione aktivnosti i smanjenje kratkoročnih i dugoročnih kamatnih stopa.

Pogledajte rezultate

IZVOR ŽIVOTA ZA 100 MILIONA LJUDI: Ovo je najvažnija reka na svetu, a zbog nje bi moglo da zarati 11 država (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.