KAKVA JE TO MEGA-BATERIJA: Ilon Mask i Tesla iza tajnog projekta za snabdevanje Teksasa strujom 

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Mar.2021, 12:26

KAKVA JE TO MEGA-BATERIJA: Ilon Mask i "Tesla" iza tajnog projekta za snabdevanje Teksasa strujom 

Zvaničnih saopštenja nema, a radnici na terenu pokrivaju opremu

Projekat "Gambit" za skladištenje energije obezbediće dovoljno struje za 20.000 domova po letnjim vrućinama. Milijarder Ilon Mask i kompanija "Tesla" rade na razvoju tajne mega-baterije koja će biti povezana sa električnom mrežom u Teksasu koja je zakazala tokom nedavnih vremenskih nepogoda.

Baterija snage 100 megavati gradi se u gradiću Angltonu u Teksasu i biće dovoljno velika da napaja oko 20.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << domova tokom letnjeg pika potrošnje struje, navodi Blumberg.

"Gambit Energy Storage", podružnica konglomerata "Tesla", izgleda da je razvila i izgrađuje postrojenje za skladištenje energije.

Voren Lašer, direktor sistemskog planiranja u Teksaskom savetu za električnu pouzdanost, navodi da je "Gambit Energy Storage" uredno registrovana kompanija, kao i da je za 1. jun najavljen komercijalni početak poslovanja.

Podaci pokazuju da kompanija deli adresu sa "Teslom" u Frimontu u Kaliforniji. Ipak, zvaničnih saopštenja nema, a radnici na terenu pokrivaju opremu.

Uprkos tome što su električni automobili najpoznatiji proizvod kompanije "Tesla", Mask je uvek velike nade plagao u "Tesla enerdži", kompaniji koja obezbeđuje električnu energiju.

- Energija i poslovanje u tom sektoru veći su od posla sa automobilima - govorio je više puta Mask.

Kompanija "Tesla" je veći deo svog fokusa nedavno usmerila na Teksas, a Mask je prošlog decembra potvrdio da se iz Kalifornije preselio u tu američku saveznu državu.

Ogroman proizvodni pogon kompanija gradi u blizini grada Ostina u Teksasu, gde će se praviti automobili Tesla Cybertruck i model Ipsilon (Model Y).

Milijarder i preduzetnik takođe želi da podigne grad, nazvan Starbejs, oko postojećeg postrojenja "Spejes Iks" u okrugu Kameron u Teksasu, gde se izvodi testiranje prototipa raketa "Mars Starship".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.