KAKO ĆE DFC DOPRINETI SRPSKIM FIRMAMA? Kreditna podrška i razvoj za privatne kompanije

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Sep.2020, 08:32

KAKO ĆE DFC DOPRINETI SRPSKIM FIRMAMA? Kreditna podrška i razvoj za privatne kompanije

Američka Međunarodna razvojna finansijska korporacija (DFC) planira da uvede kreditnu liniju za srpske kompanije do 500 zaposlenih, rečeno je iz ministarstva finansija.

- Osiguraćemo kreditnu liniju za privatne kompanije sa do 500 zaposlenih. Pružićemo im dodatnu podršku za njihov razvoj - rekli su iz ministarstva nakon sastanka s delegacijom DFC-a u Beogradu.

Na taj će se način smanjiti finansijski rizici, dok će kompanije takođe imati mogućnost razvoja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i stupanja na nova tržišta, naveli su.

- Ono što je najvažnije je da DFC želi podržati američke investitore da dođu u Srbiju i ovdje otvore proizvodne pogone - rekli su.

DFC je takođe u pregovorima sa srpskom vladom o pokretanju garantnog programa za podrđku lokalnim malim i srednjim preduzećima u vrednosti od najmanje milijardu dolara (855 milijardi eura).

- Kad smo predložili da razgovaramo o shemi garancija od milijardu dolara, rekli su: Razmislite o milijardama dolara, a ne o milijardi dolara -objasnili su iz ministarstva.

Shema garancija biće slična shemi koju je srpska vlada uvela ranije ove godine kako bi ograničila štetni uticaj pandemije koronavirusa na mikro, mala i srednja preduzeća (MSP) u Srbiji, ali zajmovi koje će kompanije dobiti biće pod još boljim uslovima.

- Na taj ćemo način osigurati dovoljno likvidnosti i novca ne samo da pređemo COVID-19, već da osiguramo rast, nabavu nove opreme, isporuku materijala, otvaranje radnih mjesta i uvođenje novih tehnologija - istakli su.

Dana 4. septembra, srpski predsednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti u Vašingtonu, potpisali su američki sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa koji se obavezao na razvoj povezanosti autoputevima i železnicom.

U okviru sastanka dogovoreno je uvođenje sheme potpore malim i srednjim preduzećima od DFC-a u Srbiji, rekao je tada predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.