Južnoamerička zemlja uvodi kontrolu kupovine deviza jer tone u ekonomsku krizu

Izvor: B92, 02.Sep.2019, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Južnoamerička zemlja uvodi kontrolu kupovine deviza jer tone u ekonomsku krizu

Buenos Ajres -- Argentinska vlada uvela je kontrolu kupovine inostrane valute u pokušaju da stabilizuje finansijska tržišta.

Naime, treća po veličini južnoamerička privreda suočava se sa sve dubljom krizom.

Privremene mere, objavljene u nedelju, omogućavaju vladi da ograniči kupovinu stranih valuta, zbog velikog pada nestabilnog argentinskog pezosa, preneo je CNBC.

Od sada sve kompanije moraju da traže dozvolu za kupovinu stranih valuta od centralne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << banke Argentine.

U službenom glasilu izdatom u nedelju, vlada je saopštila kako je kontrola valute neophodna "da bi se obezbedilo normalno funkcionisanje privrede".

Najnoviji potez usledio je nakon što je u sredu objavljeno da će Argentina zatražiti odgađanje plaćanja oko 100 milijardi dolara duga, što je agencija za kreditne rejtinge Standard end Purs okarakterisala kao bankrotstvo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.