Juče suša, danas sneg; Malinjaci pretrpeli veliku štetu

Izvor: B92, 16.Maj.2019, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Juče suša, danas sneg; Malinjaci pretrpeli veliku štetu

Čačak -- Sneg koji je pao u planinskim krajevima oko Užica, Arilja, Požege, Bajine Bašte, Ivanjice, Priboja, Prijepolja i Nove Varoši naneo je veliku štetu malinjacima.

U tim krajevima se gaji oko 90 odsto ukupne domaće proizvodnje malina.

Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović rekao je da iako temperatura nije bila u minusu, manja količina vlažnog snega, visine do 10 centimetara, polomila je rodne grane u mnogim zasadima maline u desetinama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sela iznad 600 metara nadmorske visine.

"Do juče smo imali problem sušenja zasada, zbog čega je rod prepolovljen, naročito u nižim predelima. Sada je i u brdskim krajevima sneg načinio istu štetu i izvesno je da ćemo u ukupnom zbiru imati daleko niže prinose od očekivanih", rekao je Radović za lokalni portal Ozon press.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

DANAK NEPOGODAMA IPAK ĆE BITI PLAĆEN: Sneg uništio maline

Izvor: Kurir, 17.Maj.2019, 00:53

Malinu su napale neke biljne bolesti i stručnjaci su na terenu, pa je pre snega procena bila da će rod biti manji za 50 do 70 odsto, a posle snega pitanje je da li će išta ostati. Proizvođači su pokušali da stresu sneg, ali je zbog toga lom stabljika još veći, rekao je Dobrivoje Radović, predsednik...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.