Još jedan skandal: Šef finansijske firme GPB kapital ojadio investitore

Izvor: B92, 04.Feb.2021, 19:58

Još jedan skandal: Šef finansijske firme GPB kapital ojadio investitore

Njujork -- Šef njujorške finansijske firme GPB kapital, koji je prikupio 1,8 milijardi dolara od investitora, optužen je danas za prevarne radnje slične Ponzijevoj šemi.

Optužen je da je prikrio loše poslovne rezultate, i za preusmeravanje novca investitora na povećanje plate i finansiranje luksuznih troškova.

Američke vlasti su saopštile da su GPB kapital i direktor firme Dejvid Ðentile obećali investitorima stalni godišnji prinos od 8,0 posto, uz povremene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "specijalne" isplate, izveštava Rojters.

Dodali su da je GPB u stvari u velikim gubicima, da je koristio novac novih investitora da isplati ulagače koji su mu upravljanje imovinom poverili ranije, i da je preusmeravao novac za lične potrebe svojih rukovodilaca, uključujući i za kupovinu Ferarija za Ðentilea.

Krivične prijave prete još dvema osobama iz GPB-a, a američka Komisija za hartije od vrednosti i nekoliko državnih regulatora podneli su zahtev i za pokretanjem građansko-pravnog spora u vezi s tim.

GPB nije odmah odgovorio na zahteve Rojtersa za komentar.

Ponzijeva šema je prevara vezana za investiranje u kojoj se klijentima obećava visoka stopa prinosa, i mali rizik za investitore. Funkcioniše tako što se oslanja na konstantno širenje mreže investitora, pri čemu se sredstva novopridošlih koriste za isplatu prinosa ranim, starijim investitorima, a kad priliv novih klijenata presuši - šema se raskrinkava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.