Jonsko-jadranski gasovod povezaće albanski Fjer sa Splitom preko CG

Izvor: B92, 03.Sep.2019, 08:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jonsko-jadranski gasovod povezaće albanski Fjer sa Splitom preko CG

Podgorica -- Idejni projekat Jonsko-jadranskog gasovoda (IAP), koji će prolaziti i kroz Crnu Goru, u fazi je izrade i trebalo bi da bude završen do septembra naredne godine.

Kako je saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva ekonomije, planirano je da taj gasovod poveže albanski grad Fieru sa Splitom, obezbeđujući izvor snabdevanja prirodnim gasom za Albaniju, Crnu Goru, jug Bosne i Hercegovine i Hrvatsku, piše "Pobjeda".

Predstavnici crnogorskog ministarstva nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mogli da preciziraju kada će početi gradnja kraka gasovoda kroz Crnu Goru, ni kada bi gasovod mogao biti završen, prenela je agencija Mina.

"Imajući u vidu kompleksnost projekta, kao i njegovu međunarodnu dimenziju, neozbiljno bi bilo, u ovom trenutku, prognozirati konkretne datume početka radova i njegovog završetka", rekli su "Pobjedi" predstavnici ministarstva.

Oni su dodali da se projekat "trenutno nalazi u planiranoj dinamici" i da su zadovoljni ne samo dinamikom dosadašnjih aktivnosti, koji su rezultat posvećenosti svih zemalja kroz koje IAP prolazi, već i visokim kvalitetom do sada završenih.

IAP je ogranak Transjadranskog gasovoda (TAP), koji je budući deo Transanadolijskog gasovoda (TANAP) i za njega je planirano da transportuje gas iz Turske preko Grčke i Albanije u Italiju. Transanadolijski gasovod, koji će dopremati prirodni gas iz Azerbejdžana preko Gruzije i Turske do Evrope, počeo je da radi prošle godine.

"Stepen realizacije Transjadranskog gasovoda je 88,2 odsto. Trenutno je u toku polaganje cevi na podmorskoj deonici kroz Jadransko more u dužini od 105 kilometara, nakon čega cevovod izlazi na kopno na jugu Italije", naveli su iz ministarstva.

Oni su naveli da su za projekat Transjadranskog gasovoda obezbeđeni izvori finansija u visini od 3,9 milijardi evra, zaključivanjem aranžmana sa 17 komercijalnih banaka uz učešće Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicione banke (EIB).

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U TOKU IZRADA PROJEKTA JONSKO-JADRANSKOG GASOVODA Evo koje sve zemlje će se snabdevati ovom rutom

Izvor: Blic, 03.Sep.2019

Idejni projekat Jonsko-jadranskog gasovoda (IAP), koji će prolaziti i kroz Crnu Goru, u fazi je izrade i trebalo bi da bude završen do septembra 2020. godine.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.