Jiang Yu: Investirat ćemo 100 milijuna eura u Hrvatsku

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Apr.2019, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jiang Yu: Investirat ćemo 100 milijuna eura u Hrvatsku

INTERVJU - Osnivačica kompanije Z-Run Well Ton Industries Jiang Yu posljednjih je desetak dana sveprisutna u hrvatskim medijima. 

Priča je krenula u Kumrovcu gdje je obišla zgradu bivše političke škole, da bi se zaključila jučer u Velikoj Gorici gdje je potpisan sporazum o izgradnji nogometnog stadiona u partnerstvu s Gradom Velikom i Županijskim nogometnim savezom.

Znamo da ste posjetili Kumrovec jer vas zanima kupnja zgrade stare političke škole Saveza >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << komunista i gradnja hotela, a u Velikoj Gorici ste razgovarali o podizanju nogometnog stadiona. Što ste još obišli u Hrvatskoj? Koja ulaganja razmatrate?   

Bila sam u Krapinskim Toplicama, Istri, Zadru, Splitu, Dubrovniku, Osijeku, Iloku te na Bjelolasici, u olimpijskom centru. U Hrvatskoj vidim veliki potencijal.  Z-Run Well Ton Indistries nije samo tvrtka nego ujedno i investicijski klub u kojem sudjeluju brojne kineske kompanije, a zanimaju ih projekti u nekoliko različitih područja, od turizma, posebno zdravstvenog, preko kulture, sporta i obrazovanja do visoke tehnologije.

Što vam je od svega što ste obišli zapelo za oko, najizglednije za skoru investiciju? Jeste li se odlučili, primjerice, javiti na natječaj za kupnju kumrovečke političke škole koji traje do 7. svibnja? 

Potencijalni projekti upravo su u procesu evaluacije pa ne mogu još govoriti o tome. Za Kumrovec se radi studija izvodljivosti, a procjenujemo i projekte za gospodarsku zonu u Zadru, gradnju objekata doma za starije u Krapinskim Toplicama, nacionalni stadion u Velikoj Gorici i preuzimanje Iločkih podruma. Tražimo i lokalnog partnera za novi komunikacijski sustav velike brzine koji je razvila jedna kineska kompanija, a može se primijeniti u telekomunikacijama i industriji. Z-Run je ovlašten da ih zastupa na europskom tržištu, a u pitanju je 5G tehnologija.    

Što vi znate o Josipu Brozu Titu, u čijem rodnom mjestu razmatrate ulaganje i vidite ga kao brend? Hrvatski mediji su o tome naveliko pisali. Znate li da ga mnogi smatraju diktatorom, a neki i zločincem?

Nismo senzibilizirani za politički dio koji se veže uz mjesto Kumrovec, ali cijenimo povijest. Tito je u svoje doba imao vrlo velika postignuća i mislimo, nadamo se, da bi ga svijet trebao  trebao pamtiti po tome što je postigao. Taj tip kulturne ponude imamo i mi u Kini, dakle slične projekte vezane uz rodne kuće naših bivših političara koji su nešto postigli. Mislimo da je to važno radi edukacije novih generacija, da uče i poštuju povijest. A računate i da će Tito kao brend privući kineske turiste?Nećemo posebno promovirati Tita kao ličnost kroz svoje kulturne i turističke projekte, ali činjenica je da je on vrlo poznat u Kini, posebno među generacijama rođenim prije 1950. godine. Nama je u investicijskom smislu Kumrovec prvenstveno atraktivan zbog prirode i okoliša, za turizam. 

Što je Z-Run Well Ton Industries? Predstavite nam kakva je to vrsta kompanije i koja je vaša uloga. 

Ja sam osnivačica Z-Runa, ali imam i druge uloge u različitim udruženjima. Sama kompanija je vrlo široko postavljena, a tim koji je vodi je izrazito međunarodno orijentiran. To su pioniri koji traže međunarodne investicijske prilike, proučavaju ih i procjenjuju, a kad se pokaže da je neka od njih realna, dovode u zemlju mnoge ulagače ili industrijske lidere. Mi smo one-stop-service kompanija za svoje članove i ulagače, u Kini i inozemstvu. Za njih tražimo i dogovaramo prilike, a onda investitori pregovaraju o politikama i poticajima.

Radi se o mogućim investitorima iz različitih kineskih udruženja i sektora. Hoćete li vi osobno investirati? 

Naravno. Uobičajeno je da je Z-Run inicijator, da investira prvi. Ako sama ne uložim, posebno u prilike koje vidim u zemljama srednje i istočne Europe, kako mogu očekivati da će mi drugi vjerovati? To je jako važno. Ako mislimo da je nešto dobro, moramo biti prvi, a onda će doći i drugi.

Koliko ste novca vi spremni angažirati u projektima o kojima sada pregovarate u Hrvatskoj? 

Inicijalno se radi o 300 milijuna kuna, a plan osnovnih ulaganja je oko 750 milijuna kuna, odnosno 100 milijuna eura. Već smo investirali određen iznos jer smatramo da je u pitanju dobar biznis. Uskoro će sve biti poznato. 

U Hrvatskoj ste već četvrti put. Što mislite o njoj?

Ima velike potencijale. U političkom je smislu ovo najbolje vrijeme. Lani je hrvatski premijer posjetio Kinu i susreo se s našim premijerom, potom je održan Shanghai Import Expo, a sada i vrlo uspješan summit 16 plus 1. Vidimo da su vrata za Kinu u Hrvatskoj otvorena. Iz sastanaka s nekim od ovdašnjih vođa vidimo da je sadašnja vlada vrlo pozitivna oko suradnje s Kinom. Još važnije je što smo u zadnje dvije godine, posjećujući razna mjesta u Hrvatskoj, vidjeli da i javnost dijeli takvo mišljenje.  Za to moramo zahvaliti i CSEBA-i i njenom timu jer su odradili veliki posao na promociji hrvatsko-kineske suradnje. Objavljeno je mnogo pozitivnih članaka i informacija o Kini u Hrvatskoj.

Jeste li već ulagali u Europi? 

Nisam. Moj tim je proučavao svih 16 zemalja istočne i srednje Europe, a Hrvatska će biti prva. No kako je mala, trenutno radimo procjene prilika i u zemljama u njenoj blizini. 

Ovog je proljeća u Europi bio predsjednik Kine Xi Jinping, u Rimu i Parizu, a potom je stigao i premijer Li Keqiang. Što vam govore njihovi posjeti?  

Nisam političarka, ali iz mog kuta gledanja kineska diplomacija radi na tome da budemo prijatelji sa svima i uspostavimo win-win odnos s partnerima. Iz tih se posjeta vidi da odnos Kine i Europe postaje bolji. Za poslovne ljude je to vrlo očita i snažna uputa gdje da investiraju. 

Kina je danas druga po veličini ekonomska sila, postaje i tehnološki lider. Taj je proces počeo prije 40-ak godina kao eksperiment.  Zašto je uspio? 

Četiri su ključne stvari, smatram, bile presudne. Prvo, dobar smjer vodstva, potom povjerenje javnosti u vođe, ali i težak rad kineskog naroda. Kineski narod stvarno teško radi. To vi ne možete niti zamisliti jer je vaš život prelagan. (Smijeh) Četvrto je prilagođavanje i poboljšavanje politika.

Kad ste vi ušli u biznis, kad ste osnovali prvu kompaniju?  

Počela sam rano, još 1980-ih.

Dakle dio ste tog državnog eksperimenta praktički od početka?

Da, jesam. Imamo za to dvije riječi: svjedok i praktičar. Bila sam i svjedok promjena i ona koja ih u praksi primjenjuje.   

www.jutarnji.hr

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.