Jeste li čuli za zeleni rudnik u Srbiji? Riznica bakra i zlata koja nas pozicionira među lidere Evrope

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Feb.2022, 17:13

Jeste li čuli za "zeleni rudnik" u Srbiji? Riznica bakra i zlata koja nas pozicionira među lidere Evrope

Rudnik Čukaru Peki u Boru je od velikog značaja za ekonomski razvoj Srbije, za srpsko-kinesku saradnju i za građane grada Bora i okoline.

Povećano prisustvo Kine u regionu je pozdravljeno kako od političara tako i šire javnosti. Srbija predstavlja glavnog partnera Kine na Zapadnom Balkanu. Pored političke podrške koju je Srbija dobila od Kine na polju međunarodnih odnosa, zabeležen je i porast ulaganja koja iz Kine stižu u Srbiju.

Novi rudnik bakra i zlata >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kod Bora u koji je kineska kompanija Ziđin uložila 474 miliona dolara je prvi "zeleni rudnik" u Srbiji, što podrazumeva korišćenje moderne tehnologije prilikom iskopavanja ruda i najviše standarde u oblasti zaštite životne sredine.

Ležište Čukaru Peki gornja zona je jedno od najbogatijih nalazišta rude bakra i zlata u svetu. 

Proizvodnja rude bakra i zlata u gornjoj zoni je 3,3 miliona tona godišnje, odnosno 10.000 tona prerađenog koncentrata dnevno. Značaj realizacije ovog projekta ogleda se i u otvaranju donje zone ležišta gde su procenjene rezerve rude bakra i zlata oko 2,29 milijardi tona, što će Srbiju u jednom trenutku pozicionirati na drugo mesto po proizvodnji bakra u Evropi, a po pitanju procenjene proizvodnje zlata na jedno od vodećih mesta u Evropi.

Važno je imati u vidu da je 2018. godine prosečna plata u Boru bila 68 hiljada, a danas je 98.200. Kvadrat stana je porastao, kao i broj zaposlenih, rudna renta takođe. Sve je preduzeto da bi se zaštitila životna sredina, ali ono što je još važnije, Srbija će, iza Poljske, postati drugi proizvođač bakra u Evropi. Istok Srbije ima sjajnu budućnost, sve ono što je izgledalo nemoguće pre nekoliko godina, danas je ostvarivo, i što je najvažnije ljudi koji su napuštali ovaj kraj mogu da se vrate u Srbiju.

Čukaru Peki u ovom trenutku predstavlja jedno od najbogatijih rudnih ležišta bakra i zlata u svetu, zbog čega su, kako javljaju mediji, akcije te kompanije skočile na honghoškoj berzi za 8,2%.

Pored ovog rudnika, do 2021. godine kineske investicije u železaru u Smederevu dostigle su 300 miliona dolara i tamo smanjile nezaposlenost sa 18 odsto na nezamislivih 6 odsto. 

Od početka pandemije korona virusa Kinu se pokazala kao jednan od najvažnijih partnera u borbi protiv epidemije u našoj zemlji. U aprilu 2020. godine u okviru Poliklinike Kliničkog centra Srbije u Beogradu otvorena je laboratorija "Vatreno oko" za testiranje na virus korona, koja je izgrađena kao donacija Pekinškog instituta za genetska istraživanja (BGI).

Iste godine je u Nišu na jugu Srbije otvorena druga laboratorija, kao donacija BGI-a i kineske kompanije "Ziđin".

Uz to, Srbija je i najveći broj vakcina kupila upravo od Kine.

Dalje prijateljstvo između Srbije i Kine biće razvijano na već postojećim političkim vezama, na vezama između srpske privrede i kineskih investitora, kao i na budućim zajedničkim političkim i ekonomskim projektima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.