Jedna od najvećih avio-kompanija zapretila Boingu obustavom narudžbina

Izvor: B92, 11.Jul.2020, 09:30

Jedna od najvećih avio-kompanija zapretila Boingu obustavom narudžbina

Dalas -- Avio prevoznik Ameriken erlajnz upozorio je kompaniju Boing da će obustaviti narudžbine za zamenu prizemljenih Boing 737 MAX.

Amerikan erlajnz će obustviti narudžbine ukoliko Boing ne pronađe način za finansiranje novog sistema kontrole leta i opremanje letelica, saznaje AP iz izvora upućenih u odnose dve kompanije. .

Američki avioprevoznik zauzeo je ovakav stav jer sa sve većim poteškoćama finansira održavanje svoje flote zbog smanjeng obima poslovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prouzrokovanog pandemijom korona virusa.

Ukoliko se ne pronađe kompromisno rešenje, Ameriken erlajnz bi mogao da preusmeri novac i uspostavi saradnju sa rivalskom kompanijom Erbas.

Boing 737 MAX je bio najbolje prodavani avion ove kompanije, ali je nakon nesreća u Indoneziji i Etiopiji doneta odluka da se svi vazuhoplovi tipa MAX prizemlje.

Spor je nastao zbog 17 aviona koje Boing trebalo da isporuči Amerikenu još pre godinu dana, ali se sa isporukom kasni jer Boing još uvek radi na poboljšanju sistema kontrole leta za koji se smatra da je prouzrokovao nsreće u Indoneziji i Etiopiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.