Jedan ženski fotograf ima REŠENJE: Zašto seksizam JOŠ UVEK postoji i kako da ga se rešimo

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Sep.2017, 02:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedan ženski fotograf ima REŠENJE: Zašto seksizam JOŠ UVEK postoji i kako da ga se rešimo

Žene u svetu fotografije

Radi promocije njighove nove kamere, D850, Nikon je izabrao 32 profesionalna fotografa iz Azije i Afrike. Od ta 32 fotografa, Nikon nije uspeo da izabere nijednu ženu.

Povećana MINIMALNA CENA RADA u Srbiji: Vlada ispunila obećanje

Ono što je očigledno meni - profesionalnom fotografu - mojim kolegama i blogerima, nije jasno Nikonu.

Fotografija, kao što bi Nikon trebao da zna, vredi hiljadu reči. Imidž koji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je Nikon iskoristio da promoviše svoju novu kameru dokazuje da se žene u svetu fotogrfije i dalje ne poštuju i da je fotografija i dalje "klub za dečake".

#Nikon picks 32 photographers to be faces of Nikon & not 1 female was chosen. I guess it's because us women photographers are #canon users.😂 pic.twitter.com/1mjCJSwjxZ

— Shannon Baker (@ShannonBaker) September 16, 2017

Kao što je jedan blog postavio pitanje: "Da li je kamera specifično dizajnirana za muškarce?"

Fotografija je ogledalo našeg društva. Ako dozvolimo da jedna grupa ljudi upravlja drugom, previše priča će ostati u mraku.

Ženski fotografi u Aziji i Africi imaju posebnu poziciju sa koje mogu da budu glas ženama koje nemaju pravo glasa i moći.

Njihov odgovor na kritike je bio jako slab: "Nažalost svi ženski fotografi koje smo pozvali nisu bili u mogućnosti da prisustvuju događaju. Svesni smo svoje greške više ćemo se fokusirati na problem u budućnosti". Samo 11 odsto žena je prošle godine radilo u Nikonu.

Nikon, možda ja mogu da pomognem.

Kao podpredsednik neprofitne organizacije iz Vašingtona koja pokušava da "progura" žene u svetu fotografije i novinarstva, mogu reći da je naša mislija krajnje kritična. Ali to već znate, dajete nam velikodušne donacije da bismo realizovali ovu misiju.

Sa preko 400 članova i to samo u Vašingtonu, uspeli smo da napravimo tim neverovato talentovanih mladih žena i budućih dobitnika svakakvih nagrada, mi i dalje ne uspevamo da izvršimo naš cilj.

Bila bih počastvovana da isprobam jednu od vaših kamera na sledećem zadatku koji budete imali. Ja i mnoštvo drugih ženskih fotografa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.