Jedan komšija je štedeo u dinarima, drugi u evrima: Šta je isplativije?

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Avg.2020, 16:10

Jedan komšija je štedeo u dinarima, drugi u evrima: Šta je isplativije?

Rast štednje stanovništva nastavljen i u vreme pandemije

Uprkos svetskoj ekonomskoj krizi i neizvesnosti izazvanoj korona virusom, štednja u Srbiji nastavlja da raste, što nedvosmisleno ukazuje na nastavak poverenja stanovništva u stabilnost i sigurnost domaćeg finansijskog sistema, kažu u Narodnoj banci Srbije.

Poverenje građana je rezultat višegodišnje monetarne, fiskalne i makroekonomske stabilnosti, kao i blagovremenih mera koje su Narodna banka Srbije i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Vlada Republike Srbije preduzele kako bi negativni ekonomski efekti pandemije bili svedeni na najmanju moguću meru.

Najnovija analiza je još jednom potvrdila da je štednja u domaćoj valuti isplativija od štednje u devizama, navodi centralna banka.

Veća isplativost dinarske štednje rezultat je:

- postignute i održane monetarne stabilnosti (niske i stabilne inflacije i relativno stabilnog kursa dinara prema evru), odnosno stabilnog makroekonomskog okruženja;

- viših kamatnih stopa na štednju u dinarima nego na štednju u evrima;

- povoljnijeg poreskog tretmana štednje u domaćoj valuti, s obzirom na to da se na kamatu po osnovu dinarske štednje porez ne plaća, dok se na kamatu po osnovu štednje u evrima plaća porez po stopi od 15%.

- svih blagovremeno donetih mera u periodu pandemije koje su doprinele sigurnosti građana i očuvanju privredne aktivnosti.

Analiza isplativosti štednje oročene na godinu dana i reoročavane u periodu od osam godina pokazala je da bi štediša koji je štedeo u dinarima na ulog od 100.000 dinara, na kraju perioda oročenja u junu 2020. godine dobio skoro 39.500 dinara (oko 340 evra) više od štediše koji je u istom periodu na deviznu štednju u evrima položio protivvrednost navedenog iznosa od 100.000 dinara

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.