Jedan ispektor na 1.700 gradilišta? Zakon je jasan

Izvor: B92, 04.Mar.2019, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedan ispektor na 1.700 gradilišta? "Zakon je jasan"

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović podržala je ideju o većem broju inspektora koji bi kontrolisali bezbednost na gradilištima.

Mihajlović je novinarima rekla da je svaka pogibija radnika na gradilištu ogromna tragedija i za kompaniju, porodicu i samog stradalog, te da su svi zakoni i podzakonaksi akti jasni kada je reč o bezbednosti na gradilištima.

Upozorila je da sada ima mnogo više gradilišta, odnosno 42.000 u odnosu na hiljadu pre četiri godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali i napomenula da to ne znači da ne treba svi resursi da budu usmereni upravo na bezbednost.

Podsetila je da su obaveze firme u vezi s bezbednošću radnika regulisane propisima, te da moraju da se poštuju, ali da se isto tako zna koje su obaveze inspektora, pre svega inspekcije za rad, koja mora da obilazi gradilišta.

Ministarstvo građevinarstva može u toj situaciji, kako je rekla, da eventualno poveća broj građevinskih inspekcija, koje će davati dodatne informacije inspekcijama rada.

"Ali, tačno se zna ko šta treba da radi. Što se tiče broja inspektora, njih nikada nije dovoljno, bez ozbira da li pričamo o inspekciji rada ili bilo kojoj drugoj inspekciji", kazala je Mihajlovićeva odgovarajući na pitanje novinara da li će Ministarstvo konačno preduzeti mere za bolju zaštitu radnika na gradjevini, uz opasku da je nemoguće da jedan inspektor kontroliše 1.700 gradilišta.

U okviru Ministarstva, kazala je ministarka, ima devet različitih inspekcija, među njima i komunalna, građevinska, saobraćajna...a ona, dodala je, uvek podržava ideju da je potrebno imati više inspektora.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mihajlović: Sve resurse usmeriti na bezbednost na gradilištima

Izvor: Danas, 04.Mar.2019

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović podržala je ideju o većem broju inspektora koji bi kontrolisali bezbednost na gradilištima, prenosi N1. Članak Mihajlović: Sve resurse usmeriti na bezbednost na gradilištima se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.