Javnim registrom neporeskih nameta do predvidljivijeg oporezivanja (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2018, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javnim registrom neporeskih nameta do predvidljivijeg oporezivanja (AUDIO)

Ministar finansija Siniša Mali najavio je u parlamentu  set poreskih mera koje bi trebalo da rasterete privredu. Koje su bolne tačke opterećenosti privrede u fiskalnom, ali i nefiskalnom setu, kao i da li javni registar neporeskih nameta može da unese više reda u šumu propisa, objašnjava portparol NALED-a Ivan Radak.

"U našim istraživanjima privrednici su uvek isticali visok porez i doprinose na zarade kao glavni problem, kao i mnoštvo neporeskih nameta, čiji se iznos >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << često bez najave menja", kaže Radak.

On dodaje da je visoko rangirana i nelojalna konkurencija u vidu sive ekonomije, odnosno poslovanja neregistrovanih subjekata ali i firmi koje su registrovane, a deo poslovanja obavljaju u sivoj zoni.

"Potrebno je smanjiti poresko opterećenje, a novim budžetom se ide u dobrom smeru", kaže Radak i dodaje da je u skupštini i Zakon o naknadama koji bi trebalo da uvede red u uvođenje i naplatu naknada za upotrebu javnih dobara.

"Nadamo se da će zakon predvideti i javni registar neporeskih nameta čija će dostupnost obezbediti preko potrebnu predvidljivost nameta", kaže Radak i dodaje da su u NALED-u pobrojali oko 500 parafiskalnih nameta.

"Problem je što postoji zakonski osnov da javna preduzeća i institucije uvode i naplaćuju namete, čime je stvarena šuma nameta koji postoje u našoj zemlji", kaže Radak i dodaje da na osnovu jedne široke zakonske odredbe nastane niz nameta, te da su javna preduzeća veoma kreativna u njihovom smišljanju.

"Zakon mora da reguliše ko je nadležan da uvodi neporeske namete, kao i na koji način", objašnjava Radak i dodaje da je deo neporeskih nameta svrsishodan, ali da postoje i oni koji nemaju neku posebnu svrhu.

"Poenta javnog registra je da nijedan novi namet ne bude uveden bez unošenja u registar, te da će kontrolu imati Ministarstvo finansija koje će odlučivati ko može da uvede novi namet i da li može da se upiše u registar", kaže Radak i zaključuje da bi se na taj način stavio pod kontrolu postupak poreskog opterećenja privrede i građana.

Emisiju "Biznis kompas" možete u celosti poslušati  OVDE

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.