Javni dug smanjen za skoro 900 miliona evra u jednom danu

Izvor: RTS, 04.Dec.2018, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javni dug smanjen za skoro 900 miliona evra u jednom danu

Srbija je smanjila javni dug za milijardu i 30 miliona dolara, rekao je za RTS ministar finansija Siniša Mali i dodao da je na taj način učešće javnog duga u BDP-u samo u jednom danu smanjen za dva odsto – sa 56,1 na 54,1 odsto.
Javni dug od milijardu i 30 milona dolara nije vraćen iz novih kredita i refinansiranja, istakao je u izjavi za RTS Siniša Mali.

"Vratili smo milijardu i 30 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dolara i to je primer odgovorne ekonomske politike. Politike kojom želimo da se rešimo tih starih skupih kredita na taj način da stabilizujemo naše javne finansije i stvorimo osnovu za dalji rast srpske privrede", naglašava Mali.
"To je neka efektiva finansijska ali uglavnom su to kada je država u pitanju hartije od vrednosti i otplata od milijardu će značiti do kraja godine pad od 54 odsto. Do kraja sledeće godine očekuje se da taj dug padne ispod 50 odsto BDP-a. Zavisi i od rasta BDP-a i finansijskog računa", objašnjava ekonomista Miladin Kovačević.
Dobra baza za budući rast privrede jeste rast stranih direktnih investicija i izvoza. Ono što je loše, upozoravaju ekonomisti jeste ponovo brži rast izvoza od uvoza. Kada je reč o budžetu dobru računicu mogla bi donekle da pokvari prištinska taksa - ako potraje celu godinu.
"Ukoliko bi efekat bio prepolovljavanje ovog suficita u razmeni, onda je vrlo lako izračunati da bi u 2019. zabeležili pad BDP-a od 0,5 poena", kaže saradnik MAT-a Ivan Nikolić.
Odluku Prištine ekonomisiti ocenjuju kao potez na sve ili ništa, pa i na svoju štetu, jer od 2104-te godine izvoz sa Kosova u Srbiju raste godišnje po stopi od 40 odsto a srpskog u pokrajinu 10,7 procenata.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.