„Jafa” se povlači iz Slovenije i Hrvatske

Izvor: Politika, 17.Mar.2011, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Jafa” se povlači iz Slovenije i Hrvatske

Na tržišta tih zemalja vratiće se tek kad se dobiju rezultati o ispravnosti ambalaže iz laboratorija u Italiji, Nemačkoj i Francuskoj

Kompanija „Jafa” iz Crvenke odlučila je da povuče sve svoje proizvode, pakovane u kartonsku ambalažu, sa tržišta Slovenije i Hrvatske, saopštila je juče ta kompanija. U međuvremenu će kutije, za koje je slovenački Institut za zdravstvenu sigurnost utvrdio da sadrže štetne materije koje mogu prodreti u keks, biti poslate u laboratorije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Italiji, Nemačkoj i Francuskoj. Tek po dobijanju rezultata analize, što se očekuje za oko dve nedelje, „jafa keks”, „mančmelou” i ostali proizvodi ove fabrike mogli bi ponovo da se nađu na rafovima slovenačkih i hrvatskih prodavnica.

– Dok ne rešimo sve nedoumice i dok im ne dostavimo sve dokaze, nećemo biti prisutni na ovim tržištima – rekla je  juče za „Politiku” Jelena Jurić, direktorka poslovnih operacija „Jafe”.

Ovo je usledilo pošto je pre tri nedelje popularni „jafa keks” povučen iz slovenačkih prodavnica po nalogu Državnog zdravstvenog inspektorata Slovenije. Zabrana je doneta na osnovu nalaza laboratorije Instituta za zdravstvenu sigurnost prema kojoj ambalaža keksa sadrži materije koje zbog lake isparljivosti mogu proći kroz celofan. Rezultati analize pokazali su, kako su pisali slovenački mediji, da ambalaža sadrži visoke vrednosti UV filtera, i to benzofenona i 4-metilbenzofenona, koji bi mogli preći u hranu preko celofanskog omota u koji je pakovana. Direktorka Jurić, međutim, objašnjava da su se povećane vrednosti tih supstanci odnosile isključivo na štampu spoljnog dela ambalaže i da nisu mogli da ugroze sam proizvod.

– S obzirom na to da je keks pakovan u celofan a potom u kartonsku kutiju, te materije ne mogu da prodru do njega – kaže Jurićeva.

Ona ističe da su svi nalazi koje je preko službe za kontrolu kvaliteta „Crvenka” zahtevala od dobavljača pokazivali potpunu ispravnost ambalaže i usklađenost zakonskom regulativom u Srbiji, zemljama regiona i Evropskoj uniji.

Bez obzira na to i činjenicu da evropske zdravstvene organizacije nisu pouzdano utvrdile štetnost spornih lakova koji se koriste na ambalaži, po prijemu prve preporuke potpuno su, kaže, eliminisali prisustvo diskutabilnih supstanci u proizvodnji ambalaže.

Kompanija „Jafa” je u saopštenju, koje je juče prosledila medijima, izrazila nadu da kontrola sprovedena nad ambalažom njenih proizvoda u Sloveniji i Hrvatskoj nije namenjena samo srpskoj kompaniji.

Jurićeva kaže da kod potrošača u ovim zemljama nisu primetili bojkot „Crvenkinih” proizvoda.

M. U. A.

objavljeno: 17.03.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.