JOŠ JEDAN ZNAČAJAN PROJEKAT: Užice dobija visokoškolski i privredni IT centar

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jun.2019, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JOŠ JEDAN ZNAČAJAN PROJEKAT: Užice dobija visokoškolski i privredni IT centar

Otpočeli su radovi na rekonstrukciji objekta nekadašnjeg Vojnog školskog centra u kasarni u Krčagovu

Objekat obuhvata 2.500 kvadratnih metara i adaptacijom će se dobiti prostor za visoko školsku ustanovu i poslovni prostor za preduzeća iz oblasti informacionih tehnologija. Posao je vredan 49,1 miliona dinara gde Užice učestvuje sa 28,6 miliona a Ministarstvo privrede sa 20,5 miliona dinara. Rok za završetak radova je 130 dana, a izvođač je beogradski "Energo servis".
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
- Ovaj posao je još jedno obećanje koje smo dali građanima, a koje smo krenuli da ispunjavamo. Rekonstrukcijom Školskog centra pri kasarni u Krčagovu dobićemo adekvatan prostor za sedište budućih fakulteta u Užicu i visokoškolskih ustanova. Prizemlje će biti namenjeno kompanijama iz IT sektora i budućem Regionalnom inovacionom centru. Za ulaganja imamo obećanja od ministra Nenada Popovića da će Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj ovu ideju finansijski podržati sa 400.000 evra. Na spratu je prostor planiran za visokoškolsku instituciju gde će biti obrazovan zajednički nastavni program za trogodišnje i master studije užičke Visoke škole strukovnih studija i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu u oblasti informacionih tehnologija - rekao je gradonačelnik Petković i najavio da se očekuje da će akreditacija nastavnog programa, koja je u toku, biti gotova do početka septembra.

- Ovaj nastavni program koji praktično već postoji na Visokoj školi strukovnih studija kao odsek za informacone tehnologije, značajno će napredovati učešćem profesora sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu jer su oni uspeli da ostvare značajne rezultate u radu sa studentima. Novim nastavnim programom, koji će biti apsolutno kvalitetan, stvaramo osnovu da zadržimo mlade u gradu, a iz privrede su potvrdili da će tako koncipiran program biti u potpunosti u njenoj funkciji. Zarade u ovom sektoru su više nego primamljive tako da mladi neće imati finansijske razloge da odlaze iz grada kako bi tražili ekonomsku sigurnost. Nema potrebe da u ovom momentu razmišljamo o akademskim studijama, ali je to prvi korak ka njima. Jer, kada kroz taj zajednički program profesori iz Užica dobiju šansu da predaju delimično i na fakultetu i da se akredituju kao profesori koji predaju i na akademskim studijama, sledeći korak kroz nekoliko godina biće fakultet iz ove oblasti u našem gradu. Kada završimo rekonstrukciju prostora, imaćemo mogućnosti da razmišljamo i o odeljenjima nekih drugih fakulteta koji su zanimljivi za užičku privredu . naglasio je on.

Petković je podsetio da je ovo još jedan od velikih projekata koje grad, sa ministarstvima, realizuje u Krčagovu i da ono postaje širi centar grada. Pored urađene ulice Miloša Obrenovića i njene kišne kanalizacije, otvaranja Lidla, od planiranih investicija u Krčagovu sledi i zamena azbestnih vodovodnih cevi, rekonstrukcija Banjičke ulice, novi tržni centar, kao i završetak izgradnje Sportske hale i Crkve.

Gradonačelnik je najavio da se u narednom periodu može očekivati početak radova na završetku kišne kanalizacije u ovom delu grada, kao i radova na završetku sportske hale.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.