Izvor: Blic, 19.Jan.2018, 07:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JEDAN DIREKTOR, DVE PLATE Rovčanin ugovorom koji je potpisao sam sa sobom prima platu od milion dinara GODINU DANA POSLE SMENE

Iako je Predrag Jovanović i zvanično postavljen na mesto prvog čoveka Kontrole letenja (SMATSA), pored njega, u narednih godinu dana, direktorsku platu od 1.052.038 dinara primaće i njegov prethodnik, Radojica Rovčanin.

Tako će za jednu funkciju biti plaćena dva čoveka, iako je jedan, Rovčanin, zvanično smenjen 15. januara. Razlog za ovu anomaliju leži u menadžerskom ugovoru koji je sam sa sobom potpisao bivši direktor SMATSA februara 2014. godine, samo dva meseca nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << što je postavljen na ovo mesto.

Ovakvu privilegiju je dogovorio sa sindikatima prilikom izrade novog kolektivnog ugovora, u kome je Rovčanin za sebe definisao da, ukoliko ostane bez direktorske fotelje, ne ostane i bez para, odnosno visoke plate. Ovakav njegov status utvrđen je članom 41. Kolektivnog ugovora, gde se jasno kaže “da po isteku mandata, odnosno prestanka obavljanja dužnosti, direktor SMATSA prima zaradu koju bi ostvario na radnom mestu, pre premeštanja”. Pošto je Rovčanin premešten na mesto savetnika, on neće primati platu za te poslove, koja je značajno niža, već i dalje onu direktorsku.

Izvor “Blica” iz SMATSA tvrdi da je ovaj patent Radojice Rovčanina od samog početka izazivao otpor među zaposlenima, ali i tadašnjim članovima Nadzornog odbora.

- Ukoliko ne bude suspendovan menadžerski ugovor, koji je sam sa sobom potpisao Radojica Rovčanin, on će u narednih godinu dana primati direktorsku platu od 1.052.038 dinara, što će SMATSA koštati dodatnih 106.535 evra. Njegov prvi potez nakon postavljenja bio je lična materijalna zaštita ukoliko sa funkcije bude smenjen. Razlog za to treba tražiti u tome što je od samog postavljenja ušao u sukob sa tadašnjim članovima Nadzornog odbora i bojao se da to neslaganje može da ga košta funkcije. Zato je, čim je zaseo u jednu od najplaćenijih fotelja u Srbiji, izmenio kolektivni ugovor i sebe zaštitio ako ostane bez nje. To je uradio u dogovoru sa reprezentativnim sindikatima i ispostavilo se da je bio dalekovid jer će sada bez ikakve odgovornosti primati istu platu kao da je ima - objašnjava sagovornik “Blica”.

On dodaje da je ovakav Rovčaninov status pravno utemeljen, ali moralno je sumnjiv.

- Ceo slučaj je smešan jer je Rovčanin, pošto je sebi obezbedio privilegije, menadžerski ugovor potpisao sam sa sobom jer to nisu želeli da urade tadašnji predstavnici Nadzornog odbora. Pored njega, mogućnost da nakon napuštanja funkcije, godinu dana prima platu koja je bila pre smene, ima i zamenik direktora SMATSA. Rovčanin je i zamenika stavio u istu kategoriju, da samo njegov privilegovan položaj ne bi bio zaposlenima trn u oku. Za sve ostale menadžere, po kolektivnom ugovoru, defenisano je da šest meseci imaju ovu materijalnu zaštitu. Nakon njegove smene, postoji inicijativa da se suspenduje ovaj menadžerski ugovor, ali to je nemoguće bez izmene kolektivnog ugovora - kaže naš izvor.

SMATSA potvrdila saznanja “Blica”

Da će Radojica Rovčanin i nakon razrešenja sa funkcije primati direktorsku platu, potvrđeno je “Blicu” i zvanično iz SMATSA

- Nadzorni odbor, na predlog vlade, imenovao je 15. januara Predraga Jovanovića na mesto v.d. direktora SMATSA. Tada je i razrešen funkcije Radojica Rovčanin, koji je raspoređen na mesto savetnika u sistemu kontrole letenja. I pored razrešenja sa direktorske funkcije, po kolektivnom ugovoru, on u narednih 12 meseci ima pravo da prima zaradu koju bi ostvario na radnom mestu, pre premeštanja, što je u konkretnom slučaju zarada direktora SMATSA. Ukoliko Rovčanin bude tokom tih 12 meseci ispunio oba uslova za odlazak u penziju, važnost ove odredbe može da prestane. Inače, Rovčanin je trenutno na godišnjem odmoru - kažu u PR službi SMATSA.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.