JAČA SRPSKA EKONOMIJA: Projekti sa Kinom vredni 13 MILIJARDI EVRA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Okt.2019, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JAČA SRPSKA EKONOMIJA: Projekti sa Kinom vredni 13 MILIJARDI EVRA!

Cilj je povećati saradnju

Iz resornog ministarstva poručuju da su danas projekti sa Kinom u oblasti infrastrukure vredni 13 milijardi evra, kao i da bi trebalo pojačati saradnju u oblasti investicija.

Iz razgovora s delegacijom Ministarstva trgovine Kine, koji je predvodio zamenik ministra Ćen Keming, navodi se da Srbija i Kina imaju sve bolju ekonomsku saradnju, koja je podstaknuta dobrim i jakim vezama predsednika dve zemlje.

- Ti dobri odnosi i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << njihove međusobne posete odražavaju se i na povećanje trgovinske razmene dve zemlje, koja je 15 puta veća u odnosu na 2008. godinu, a tri puta veća u odnosu na prethodnu godinu - navodi se u saopštenju

Naglašeno je da je ekonomska saradnja dve zemlje posebno dobra u oblasti infrastrukture, gde je vrednost zajedničkih projekata oko 13 milijardi evra, navodi se u saopštenju.

- Kineske kompanije donose u Srbiju znanje i moderne tehnologije i zato je dobro što zajedno gradimo auto-puteve i prvu brzu prugu u ovom delu Evrope - saopštavaju nadležni i dodaju da danas stiže i prvi teretni voz iz Kine, upravo sa opremom za prugu Beograd-Budimpešta.

Ćen Keming se saglasio sa visokim ocenama dostignutog nivoa ekonomske saradnje, čije je unapređenje podstaknuto uzajamnim posetama najvišeg rukovodstva dve zemlje.

- Srbija je prva zemlja koja je potpisala Memorandum o saradnji u okviru inicijative ''Jedan pojas, jedan put'', i mi smo ozbiljno analizirali mogućnosti za saradnju sa Srbijom u realizaciji ove inicijative, kao i u reindustrijalizaciji Srbije. Podsticaćemo i dalje kineska preduzeća da dolaze u Srbiju i da ulažu - rekao je Ćen.

Na sastanku je razgovarano i o konkretnim načinima za dalje unapređenje ekonomske i trgovinske saradnje, uključujući i formiranje posebne radne grupe za investicije, za koju bi sporazum trebalo da bude potpisan na sledećem Samitu šefova vlada NR Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.