Izvršitelji će za državu uterivati poreze?

Izvor: Mondo, 12.Feb.2019, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvršitelji će za državu uterivati poreze?

Privatni izvršitelji će početi da za državu uteruju i poreze, ukoliko se usvoji predlog Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED). Ali, prethodno je potrebno još ponešto izmeniti.

Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Za razliku od republičkih poreza, naplata "na lokalu" je prilično loša a trebalo bi da porez na kuće i stanove bude glavni oblik finansiranja lokalnih samouprava. Obično je razlog loša evidencija koliko nekretnina uopšte ima i >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ko im je vlasnik, ali istina je i da Poreska uprava nema ni tehničke ni ljudske kapacitete da to sve pokrije.

Da bi se to promenilo Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) ima predlog za Vladu i Skupštinu - posao poveriti javnim izvršiteljima, pišu "Večernje novosti".

Ideja neće mnogo doneti u prvom delu problema - evidenciji legalnih i nelegalnih objekata, ali bi mogla da značajno unapredi ovaj drugi - naplatu kod utvrđenih dugova.

TELIMA PROTIV IZVRŠITELJA:Radnici FRA "odbranili" pogon

Javni izvršitelji več "naplaćuju" odocnele dugove za komunalne usluge, sudske sporove, neizmirene alimentacije, a od 2016. godine i a sudske takse. Njihova efikasnost je dokazana, čak i javnosti označena kao "preterana", posebno u slučajevima kada se zarad naplate relativno malog duga prodaje nesrazmenrno velika imovina dužnika, ili on čak "izbacuje na ulicu".

Incident na sednici Komore javnih izvršitelja

U NALED-uu smatraju da bi mogli da obave i dodatni posao "za državu".

"Nije ideja da se sve prebaci u njihovu nadležnost, već samo prinudna naplata. Za početak bi mogli da preuzmu naplatu neporeskih a potom i poreskih obaveza, taksi i naknada koje nastaju u prometu nepokretnosti. Za tako nešto potrebno je izmeniti Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji", kaže Jasmina Radovanović iz NALED-a.

Drama u Novom Sadu zbog iseljenja porodice Jakšić

Ali ne treba izmeniti pre eventualnog angažovanja izvršitelja samo poreske zakone, već pre svega sam Zakon o izvršenju, osnovni propis po kom rade, ali i po kom su postali nepopularni.

Novi zakon je već u pripremi, i on bi trebalo da reši uočene problematične stvari u praksi - od pravovremenog obaveštavanja dužnika o prinudnom izvršenju (čuveno "okačeno na tablu u sudu"), preko nepoštovanja načela srazmere (isterivanje na ulicu i prodaja stana zbog duga manjeg od desetine vrednosti nekretnine) do prodaje zaplenjenih stvari daleko ispod tržišne vrednosti, pišu "Novosti".

Ako prijavite dužnika na adresu, evo šta vam preti

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.