Izvoz u prvih osam mjeseci porastao 5,8 posto, uvoz 5,9 posto

Izvor: SEEbiz.eu, 09.Okt.2019, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvoz u prvih osam mjeseci porastao 5,8 posto, uvoz 5,9 posto

ZAGREB - Vrijednost hrvatskoga robnog izvoza u prvih osam mjeseci ove godine iznosila je 74,1 milijardu kuna, što je 5,8 posto više nego u istom razdoblju lani, dok je uvoz dosegnuo 123,5 milijardi kuna ili 5,9 posto više, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u srijedu.

Vanjskotrgovinski deficit u prvih osam mjeseci tako je iznosio 49,4 milijarde kuna i bio je za 2,8 milijardi kuna veći nego u istom razdoblju prošle godine. Pokrivenost uvoza >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << izvozom pala je sa 60,1 posto iz prvih osam mjeseci lani, na 60 posto u istom razdoblju ove godine.

U države članice EU-a u prvih osam mjeseci je izvezeno robe u vrijednosti 50,1 milijardu kuna, odnosno 4,6 posto više nego u istom razdoblju 2018. godine. Izvoz u nečlanice EU-a je porastao za 8,5 posto, na 24 milijarde kuna.

Vrijednost uvezene robe u prvih osam ovogodišnjih mjeseci iz članica EU-a porasla je za 9,1 posto, na 99,6 milijardi kuna. Istodobno je uvoz u Hrvatsku iz zemalja koje nisu članice EU-a pao za 5,7 posto, na 23,9 milijardi kuna.

Izražen u eurima, hrvatski je robni izvoz u prvih osam mjeseci ove godine bio nešto veći od 10 milijardi eura, što je šest posto više nego u istom razdoblju lani, a za isti postotak, na 16,7 milijardi eura, porastao i uvoz.

Tako je vanjskotrgovinski deficit iznosio 6,7 milijardi eura, dok je u prvih osam mjeseci lani iznosio 6,3 milijarde eura.

U zemlje članice EU-a izvezeno je robe u vrijednosti 6,8 milijardi eura, odnosno 4,8 posto više nego u prvih osam lanjskih mjeseci, a u zemlje izvan EU-a izvoz je porastao za 8,6 posto, na 3,2 milijarde eura.

Vrijednost uvezene robe u iz članica EU-a porasla je istovremeno za 9,3 posto, na 13,4 milijarde eura, dok je uvoz iz zemalja koje nisu članice EU-a pao za 5,6 posto, na 3,2 milijarde eura.

Rast izvoza u prvih sedam mjeseci 8,6 posto, uvoza 7,5 posto

DZS je danas objavio i privremene podatke o robnoj razmjeni za prvih sedam mjeseci, koji pokazuju da je izvoz, izražen u kunama, porastao 8,6 posto, na 66,6 milijardi kuna, dok je uvoz porastao za 7,5 posto, na 110,4 milijarde kuna.

Time je DZS naviše korigirao svoje prve podatke, koji su pokazivali da je izvoz u prvih sedam mjeseci u odnosu na isto razdoblje lani povećan za 8,2 posto, a uvoz za 6,9 posto.

Vanjskotrgovinski deficit je u prvih sedam mjeseci iznosio 43,8 milijardi kuna, a pokrivenost uvoza izvozom bila je 60,3 posto.

Izražen u eurima, izvoz je u prvih sedam mjeseci prema istom lanjskom razdoblju porastao za 8,8 posto, na gotovo devet milijardi eura, dok je uvoz porastao za 7,7 posto, na 14,9 milijardi eura, što daje vanjskotrgovinski deficit od 5,9 milijardi eura.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.