Zbog poplava vanredno širom Bosne i Hercegovine, u Drvaru pao sneg

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Maj.2019, 08:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog poplava vanredno širom Bosne i Hercegovine, u Drvaru pao sneg

Stotine porodica provelo je besanu noć nakon što su se rijeke na području Zeničko-dobojskog kantona izlile iz svojih korita, jednako kao i na severu i severozapadu Bosne i Hercegovine, a aktivirana su i klizišta.

Prvi problemi izazvani kišom počeli su u nedelju uveče na području Prijedora, a nastavljeni su u ponedeljak u podne delimičnom blokadom magistralnog puta M-17 kod Žepča i izlivanjem reka i potoka, koji su izazvali blokadu ulaza u grad, preneli su mediji. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Pao sneg u Istočnom Drvaru

Na području opštine Istočni Drvar jutros je napadao sneg, a visina snežnog pokrivača je nekoliko santimetara.

Zvaničnici opštine saopštili su da je put koji spaja Istočni Drvar i Drvar na pojedinim delovima oštećen, prenose Nezavisne.

Kako navode iz opštine , put na deonici od Presadlina do Istočnog Drvara su uništile bujice, pa su neophodne popravke kako ne bi bio ugrožen saobraćaj.

Poplave u većem intenzitetu zabeležene su na području Opštine Maglaj, a najkritičnije je bilo u maglajskim selima gde su vodene bujice od malih potoka i rečica izazvale veliku štetu stambenim i pomoćnim objektima, kao i poljoprivrednim dobrima.

U Novom Šeheru došlo je do izlivanja reke iz svog korita zbog čega je poplavljeno više kuća, a zbog izlivanja Bosne poplavljen je i deo magistralnog puta Žepče - Maglaj.

Na alternativnim pravcima prema severu zemlje brojna klizišta i odroni stvorili su probleme u odvijanju saobraćaja, a meštani poplavljenih područja bespomoćno su punili vreće s pijeskom kako bi zaštitili svoje stambene objekte dok je voda rasla iz sata u sat.

Situacija u Maglaju nije ništa bolja nego u drugim poplavljenim područjima. Naprotiv, desetine kuća je pod vodom, vodostaj reke Bosne još raste, a južni ulaz u grad je u potpunosti pod vodom. U 21 sat nivo Bosne na mernom mjestu Maglaj iznosio je 510 centimetara što je za 168 cm više nego što je izmereno u 19 sati.

Opštinski krizni štab za vanredne situacije proglasio je vanredno stanje u Tesliću zbog elementarnih nepogoda. Došlo je do izlivanja svih vodenih tokova u ovoj opština, a prekinuta je putna komunikacija prema Doboju.

Na banjalučkom području strahuje se od rasta Vrbasa, a nabujala reka Vrbanja već je odnela dEo privremenog pešačkog mosta u Čelincu.

Strah od velikih poplava poput onih iz 2014. u Sanskom Mostu raste iz sata u sat, a Sanjane je u ponedeljak uzbunila sirena koja se čula u popodnevnim satima. Građani nastoje da se pripreme za ono što dolazi.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić proglasio je vanredno stanje u šest naselja uz vodotok Vrbanje i nizvodno od ušća ove reke u Vrbas: u Vrbanji, Adi, Česmi, Lazarevu 1, Zalužanima i Priječanima.

On je na Fejbuku jutros napisao da nastave u školama u Banjaluci danas nema, da je vodosnabdevanje uredno, napajanje električnom energijom trenutno u prekidu na dve lokacije, da je prijavljeno prodiranje vode u čak 21 mesnoj zajednici, uglavnom manjeg obima i da se stanje postepeno normalizuje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.